Skaeve Huse

Het Lingewaards college is boos op Nijmegen. Daar is besloten een locatie in Ressen aan te wijzen voor huizen speciaal voor mensen met een psychisch probleem. Ook wel Skaeve Huse (skeve hoese) genoemd, overgewaaid vanuit Denemarken.  Samen met andere oppositiepartijen riep GroenLinks op om in gesprek te gaan. De coalitie wil procederen.

Omdat GroenLinks zich afvroeg  waarom het college van Nijmegen niemand heeft geïnformeerd, hebben we navraag gedaan. En we begrijpen het antwoord. Het standpunt van Nijmegen is dat het veel te lang duurt voordat mensen anders een onderdak hebben. Dat betekent dat ze maar blijven zwerven ipv wonen. Vergelijk dit met de vele jaren die het kostte voordat er in Bemmel een hangplek voor jongeren was, of met het eindeloze gedoe rond vluchtelingenopvang.

Nijmegen kiest de insteek zowel omwonenden als bestuurders ruim uit te nodigen mee te laten denken over inrichting en beheer vanuit een locatiekeuze. Er is sprake van zeer goede begeleiding: er is dagelijks begeleiding aanwezig. De mensen worden zo geholpen om een bestaan op te bouwen. En ook  Lingewaardse drugsverslaafden kunnen er terecht.

Op andere plaatsen in Nederland bleek dat er aanvankelijk veel verzet is als mensen horen dat er Skaeve Huze, komen, maar de gevreesde overlast blijkt zich steeds niet voor te doen. Dit o.a. dankzij de vaste begeleider en alarmnummers die omwonenden in geval van nood kunnen bellen, maar vooral omdat de helft van de bewoners afname van probleemgedrag en middelengebruik laat zien. Fijn voor de rest van de maatschappij, maar vooral voor hen! In Arnhem is dit bijvoorbeeld het geval bij de Rijnhal. En sterker nog, in Tilburg werd de tijdelijke voorziening gestopt en streden buurtbewoners om deze te behouden. Net zoals bij vertrekkende vluchtelingen.

Wat zijn de inhoudelijke argumenten tegen dit plan? Citaat  uit de motie van het CDA:

  • De motivering voor de locatiekeuze niet bepaald deugdelijk (b)lijkt 
  • De effecten voor het nabije Ressen niet zijn te overzien.

Inhoudelijke onderbouwingen voor deze 'argumenten' ontbreken. Meningen worden als feiten gepresenteerd. Het geeft GroenLinks de indruk dat na jaren negeren van de wensen van Ressen, deze coalitie daar nu een statement wil maken. Om de plannen van de Ressense Variant, veel extra verkeer door Ressen, te doen vergeten.

Helaas was de coalitie eensgezind en maakte er een politieke tegenstelling van. Waar de PvdA opriep tot in gesprek gaan en de vrijwel volledige oppositie meekreeg, graaft de coalitie zich in door te dreigen om te procederen. Het sociale gezicht van L.nu, LBL, VVD en CDA komt achter het masker vandaan. Van het CDA hadden we meer verwacht.. Zeker in deze Goede Week voor Pasen.