Uitgelicht

Knotters aan het werk

Er zijn vele namen voor: burgerparticipatie, overheidsparticipatie... wij noemen het inwonersinitiatieven. Want met ruim 45.000 Lingewaarders zijn er vele ideeën. De laatste tien dagen van 2014 kwam er elke dag een langs.

 

Als je over inwonersinitiatieven denkt, kom je snel tot een stel mooie voorbeelden. 

Deze herfst opende in Bemmel de Brasserie Bloem, een restaurant waar in de keuken en de bediening wordt samengewerkt met mensen met een beperking. En Bloem is in gesprek met de Stichting Kerk Bemmel, die een theaterzaal wil bouwen om de Donatuskerk te behouden voor de Bemmelse samenleving (die deze kerk na de oorlog opbouwde en betaalde, zo weten we van de Historische Kring).

En zo grijpen vele initiatieven in elkaar. Er is één sleutelwoord: SAMEN. Of het gaat om plezier maken, sporten, musiceren of elkaar bijstaan in laatste dagen zoals de vrijwilligers terminale palliatieve zorg. Lingewaard heeft veel clubs en verenigingen. Waar de één praat over burgerparticipatie, heeft de ander het over overheidsparticipatie. GroenLinks heeft het liever over initiatieven. Want waar mensen samen komen, bloeien initiatieven op. Vanwege gezamenlijk belang, of door te zien dat er iets in de omgeving anders of beter kan.

GroenLinks gunt ieder zijn of haar plan en als er draagvlak is, willen we het graag ondersteunen. Soms kunnen we meedoen, soms kunnen we een beetje de weg wijzen. Met zoveel initiatieven lijkt het haast of Lingewaard 'af' is. Dat vinden wij allerminst het geval. Maar zolang er actieve en creatieve inwoners zijn, komen er mooie ideeën en ontstaan er nieuwe initiatieven. Blijf je dromen volgen. Er is nog veel te doen!