Uit de financiele jaarstukken 2017 blijkt dat er weinig is uitgegeven aan duurzaamheid. Dat kan beter! Verder in de laatste raad voor de zomervakantie aandacht voor het park Holthuizen, het leerlingenvervoer, openhouden van kerkenpaden, samen inrichten van groene ruimte, geld voor de energietransitie en een reanimatiecursus.

Park Holthuizen

Gelet op de succesvolle projecten van de familie Hubers, zoals de Brouwketel in Angeren en de tot parel opgeknapte vervallen boerderij op de Goghsestraat, leek de aankoop van Park Holhuizen een geweldig plan. De vergunningsprocedure blijkt nu al jaren hun plannen te vertragen. GroenLinks wil nog vóór de zomervakantie informatie over wat er mis is gegaan en hoe het college denkt dit project toch nog te doen slagen. Het zou een grote gemiste kans zijn om dit mooie inwonersinitiatief te laten stranden!

Wethouder Jansen beaamt dat het ‘een schitterend initiatief is dat alle steun verdient’. Hij is bezig met de uitvoeringsovereenkomst en belooft dat er volgende week een infonota komt met stand van zaken.

Jaarstukken 2017

De jaarstukken geven een overzicht van wat er in 2017 is bereikt. Wat GroenLinks verbaast is dat het lijkt alsof het persoonlijke successen zijn van de wethouders in plaats van de hele organisatie met de raad aan het roer. Dat zouden we een volgende keer liever anders zien.

Er is vooral op successen gefocust. Is dat succes er niet, bijvoorbeeld slechts 75 woningen gebouwd in plaats van 175, dan wordt niet goed uitgelegd hoe dat komt en wat daarvan een leerpunt is. Ook valt op dat veel geld naar de voetbalclubs ging en er nog meer geld op langere termijn voor wordt uitgetrokken. Terwijl voor de turnclub SGS die over een half jaar op straat staat, er alleen een onderzoek is geweest.

Wethouder Jansen antwoordt dat er nu wel samen met de turnclub naarstig gezocht wordt naar een oplossing.

Wat GroenLinks erg tegenviel is het luttele bedrag dat er uitgegeven is aan landschap en duurzaamheid. Waarbij we zien dat geld voor het stimuleren van duurzaamheid nog voornamelijk wordt besteed aan handhaving door de ODRA. Onduidelijk is wat dat aan stimulans heeft opgebracht. Dat moet komend jaar echt anders. Zeker in het kader van de klimaatwet die eraan komt.

We zijn blij dat er €58.000 aan energiekosten is bespaard door gebruik van dimbare LED-verlichting. Het zou mooi zijn als in het vervolg een dergelijke besparing meteen wordt ingezet om versneld te investeren in meer LED-verlichting. Bijvoorbeeld door een revolverend fonds hiervoor in te zetten.

Het college zal in de begroting voor 2019 hier een voorstel voor doen.

Leerlingenvervoer

Leerlingen die afhankelijk zijn van leerlingenvervoer zijn kwetsbaar en we moeten voorkomen worden dat zij thuis komen te zitten. In antwoord op vragen van GroenLinks zegde wethouder Witjes toe dat spoedaanvragen binnen 2 á 3 weken behandeld worden.

Klompenpaden

GroenLinks is groot voorstander van het behoud van historische verbindingen zoals kerken- en klompenpaden. Jammer dat sommige nu niet meer openbaar zijn, omdat het juridisch gezien niet anders kan. Toch dringen we er bij het college op aan om deze paden voor toeristische doeleinden te behouden. Toeristische organisaties zoals Wandelnet en Landschapsbeheer weten vast wel wegen om dit te bereiken.

Bestemmingsplan Hof van Ambe

In antwoord op vragen van GroenLinks over de versteende omgeving in het plan Hof van Ambe blijkt dat de alternatieve waterberging wateroverlast kan voorkomen. Toch blijft GroenLinks aandringen op zo min mogelijk verstening van de bebouwde omgeving. Dus in álle nieuwe plannen de groene ruimte en integrale waterberging al meenemen. En om de openbare ruimte samen met toekomstige bewoners groen in te richten.

Energietransitie

De coalitie streeft naar een energieneutraal Lingewaard in 2050. In het coalitieakkoord staat ‘een transitiefonds dat als hefboom kan fungeren en waarmee we regelingen kunnen benutten (cofinanciering) voor het aanjagen van de energietransitie’. Een voorstel van de PvdA, ondersteund door GroenLinks en D66 om een bestemmingsreserve in te stellen voor een transitiefonds warmte en energie en hieraan 1.500.000 euro toe te voegen, werd helaas verworpen. De ambities van de coalitie zijn groot, maar de snelheid van handelen zal daaraan nog aangepast moeten worden.

De Raad Reanimeert

GroenLinks kwam met een voorstel om met de raad en het college samen deel te nemen aan een reanimatiecursus. Hierdoor zouden we het goede voorbeeld geven, de deelname aan een dergelijke levensreddende cursus stimuleren en de lokale verenigingen ondersteunen die de reanimatiecursus geven.

Het voorstel werd door de raad verworpen, maar GroenLinks zal met een aantal voorstanders  dit zelf organiseren.