De actiegroep wil dat het onderwerp onder de aandacht blijft van het gemeentebestuur en dat nieuwe oplossingen met hen en de gemeenteraad worden besproken. Naar aanleiding hiervan bespreekt GroenLinks tijdens de Politieke Avond van 22 februari twee voorstellen.

Inge Sloot: 

Bij een regulier raadsvoorstel is er altijd de mogelijkheid om het voorstel te verbeteren. Door een amendement of een motie in te dienen. Een andere mogelijkheid is om het raadsvoorstel terug te trekken. Dit op advies van het college of een raadsmeerderheid.

Het voorstel van de werkgroep Huissen Veilig en Leefbaar was een speciaal geval. Dit voorstel werd in de raad van 14 september namelijk niet door de raad ingediend, maar wel behandeld als een raadsvoorstel. Na alle argumenten gehoord te hebben, wilde de initiatiefgroep hun voorstel van de agenda afhalen om verbeteringen aan te kunnen brengen.

Het verzoek tot terugtrekking werd echter door de raad genegeerd; het voorstel werd in de ingediende vorm behandeld en uiteindelijk afgewezen. Het gevolg was een ellenlange discussie met ontevreden inwoners die veel tijd en moeite hebben besteed aan het veiliger en leefbaarder maken van Huissen. Helaas niet meer terug te draaien. Wel vindt GroenLinks dat er nu twee zaken goed moeten worden geregeld:

  1. De regels omtrent inwonersinitiatieven moeten beter worden uitgewerkt, waardoor deze initiatiefvoorstellen een volwaardige positie krijgen. Goed voor de betrokkenheid van inwoners, goed voor de transparantie en betrouwbaarheid van de politiek. Dat zal ook onze insteek tijdens de evaluatie van het beleid zijn.
  2. In dit specifieke geval, waarbij de bedoeling uitsluitend is om Huissen veiliger en leefbaarder te maken, willen wij op de hoogte blijven wat er in de werkgroep gebeurt. En verlangen we tempo.

De wethouder belooft erbovenop te zitten en na ieder overleg terugkoppeling te zullen geven. Het tempo ligt in de handen van de werkgroep en die hebben al aangegeven dat dit voor de zomer niet zal lukken, maar hopelijk wel in het najaar.

GroenLinks houdt het in de gaten, want een veilig en leefbaar Huissen zou de normaalste zaak van de wereld moeten zijn.