Stap 1 is een willekeurige persoonlijke ervaring delen van de voorbije week, met daaraan verbonden de conclusie dat vroeger alles beter was.

Ik was afgelopen week op bezoek bij Museum Niemandsland in Gendt. Een indrukwekkend museum, dat het verhaal vertelt van de Betuwe ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.

Het is me niet gelukt om hier de conclusie aan te verbinden dat vroeger alles beter was. 

Stap 2 dan maar: Koppel deze ervaring aan de lokale politiek. Mocht dit niet lukken, verdraai de boel dan een beetje of spring op een willekeurige tak.

In de wandelgangen van het gemeentehuis ging het deze week over mannen met snorren. Er zijn mannen die denken dat het dragen van een snor hen automatisch het recht geeft zich te gedragen als Johan Derksen bij V.I. Dat ze door zo’n snor neer mogen kijken op mensen die zich wél inzetten voor de samenleving. Dat die snor ze het recht geeft om anderen publiekelijk belachelijk te maken. Om (liefst) vrouwen te mogen benoemen met woorden als ‘heks’ of ‘akelige breimiep’. Alsof Johan Derksen zelf het recht heeft om zich zo te gedragen. In Niemandsland wisten ze dat, daar vochten ze voor vrijheid, niet voor vijandigheid.

Ik vraag me even af of vroeger dan toch alles beter was.

Stap 3 tenslotte, is het beestje bij de naam noemen. Zodat ook Lingewaarders die de politiek niet volgen, weten wie er deze week wordt beledigd.

Gelukkig zit ik aan mijn maximum aantal woorden. Er is een tijd van gaan.