Bij de behandeling van de Startnotitie Circulariteit kreeg Arianne Nas het woord om de twee moties van GroenLinks te bespreken. Het was meteen haar maidenspeech.
Arianne Nas:
...Politieke interesse heb ik van thuis uit meegekregen. Mijn vader en ik voerden pittige discussies. In verkiezingstijd verschenen er dan bij ons thuis affiches van verschillende partijen voor de ramen. Bij de voordeur VVD, bij het keukenraam CDA en boven bij mijn slaapkamer de PPR (een van de voorlopers van GroenLinks). Ik wilde al jong de wereld verbeteren: eerlijke verdeling van welvaart en kansen. Mijn studiekeuze voor het leraarschap had daar ook mee te maken. Ik dacht als leraar geschiedenis, aardrijkskunde en economie een bijdrage te leveren aan bewustwording van jongeren. Dat viel nog niet mee…
...Nu duidelijk is dat het de verkeerde kant opgaat met het klimaat, zet ik me in voor de Bomenhub Veldschuur Lingewaard en ben ik vrijwilliger bij de biologische pluktuin in Haalderen. Net als GroenLinks span ik me in tégen klimaatverandering en verlies van biodiversiteit. Vandaar mijn belangstelling voor het thema circulariteit. Zuiniger omgaan met spullen, hergebruik van materialen. Waardoor er minder geproduceerd hoeft te worden. Dat leidt tot minder CO2-uitstoot en energiegebruik en dat is voor nu en de toekomst voor iedereen belangrijk. Tot onze grote opluchting is de natuurherstelwet in het Europees Parlement aangenomen en moeten de lidstaten en dus ook gemeenten binnen die lidstaten aan de slag met natuurherstel. Wordt vervolgd dus...
...58 jaar geleden stond mijn moeder Nel Nas-Wiltingh aan de overkant in de oude raadszaal in het kasteel als het eerste vrouwelijke raadslid van de gemeente Bemmel. Zij sprak bij haar installatie over een tekst die in de oude raadszaal hing: indien ’t gemeen u roept besorgt het als uw eygen en nam dat als haar leidraad. Daar wil ik op voortborduren. Daarbij zie ik ’t gemeen als de aarde met toekomstige generaties, want daar wil ik mijn leidraad van maken...
Voorzitter, raad, college, mensen op de publieke tribune en thuis
Ik ben Arianne Nas. Ik sta hier nu in de raadszaal en laat met de gelofte weten dat ik raadslid wil worden. 58 jaar geleden stond mijn moeder Nel Nas-Wiltingh aan de overkant in de oude raadszaal in het kasteel. Zij was het eerste vrouwelijke raadslid van de gemeente Bemmel.
Politieke interesse heb ik van thuis uit meegekregen. Mijn vader en ik voerden pittige discussies. In verkiezingstijd verschenen er dan bij ons thuis affiches van verschillende partijen voor de ramen. Bij de voordeur VVD, bij het keukenraam CDA en boven bij mijn slaapkamer de PPR (een van de voorlopers van GroenLinks).
Ik wilde al jong de wereld verbeteren: eerlijke verdeling van welvaart en kansen. Mijn studiekeuze voor het leraarschap had daar ook mee te maken. Ik dacht als leraar geschiedenis, aardrijkskunde en economie een bijdrage te leveren aan bewustwording van jongeren. Dat viel nog niet mee…
Het lukte me in allerlei onderwijsbanen wél vast te houden aan het ideaal om bij te dragen aan meer gelijke kansen.
Nu duidelijk is dat het de verkeerde kant opgaat met het klimaat, zet ik me in voor de Bomenhub Veldschuur Lingewaard en ben ik vrijwilliger bij de biologische pluktuin in Haalderen. Net als GroenLinks span ik me in tégen klimaatverandering en verlies van biodiversiteit. Vandaar mijn belangstelling voor het thema circulariteit. Zuiniger omgaan met spullen, hergebruik van materialen. Waardoor er minder geproduceerd hoeft te worden. Dat leidt tot minder CO2-uitstoot en energiegebruik en dat is voor nu en de toekomst voor iedereen belangrijk.
Ook al heb ik vier jaar meegedraaid in de steunfractie van GroenLinks, het was een echte vuurdoop om vorige week de twee moties bij de startnotitie circulariteit te verdedigen. Na het uitwisselen van argumenten over één van de moties kwam de toezegging van de Wethouder om input op te halen bij koplopers circulariteit. Kijk, die toezegging hebben we binnen! Dankzij de discussie over deze toevoeging is de motie niet meer nodig.
Dan de tweede motie, over extra pilots circulariteit in de landbouw. GroenLinks vindt het ontwikkelen van beleid op het gebied van landbouw om natuurschade tegen te gaan én om boeren perspectief te bieden van groot belang. GroenLinks denkt dat de landbouw een grotere bijdrage kan leveren aan natuurherstel door een andere manier van boeren. Meer natuurinclusieve landbouw, die al op sommige plekken gestart is, maar verder ontwikkeld kan worden. Bijvoorbeeld door hiervoor een pilot te maken. GroenLinks zal zich blijven inspannen voor een ambitieuzer beleid op dit gebied. Zie mijn motie als een aanzet daarvoor. Ik wacht nog een andere gelegenheid af om deze in te dienen. Tot onze grote opluchting is de natuurherstelwet in het Europees Parlement aangenomen en moeten de lidstaten en dus ook gemeenten binnen die lidstaten aan de slag met natuurherstel. Wordt vervolgd dus.
Ik kom even terug op mijn moeder. Zij herinnerde zich dat zij bij haar installatie gesproken had over een tekst die in de oude raadszaal hing: indien ’t gemeen u roept... besorgt het als uw eygen... Zij nam dat als haar leidraad. Daar wil ik op voortborduren. Daarbij zie ik ’t gemeen als de aarde met toekomstige generaties, want daar wil ik mijn leidraad van maken. Dank voor uw aandacht
Arianne Nas, 29 februari 2024