Beschouwing GroenLinks over de begroting 2025
Als eerste een compliment voor het college dat het is gelukt een sluitende begroting te maken voor dit jaar. Dat is een mooie stap! Toch blijft GroenLinks bezorgd over het langetermijndenken van dit college. Er staan nog steeds veel grote projecten op de begroting. Die kosten geld, veel geld, gaan erg traag of worden mogelijk niet eens tot uitvoering gebracht - zoals de Assenburg, de Huissense kerk en projecten uit het gemeentelijk mobiliteitsplan.
Want tegenover deze grote uitgaven staat 2026, het ravijnjaar. Zeer waarschijnlijk moet Lingewaard dan flink bezuinigen. GroenLinks maakt zich vooral zorgen over de bekostiging van voorzieningen voor de meest kwetsbare mensen. Vandaar dat wij in een amendement voorstellen om de 200.000 euro, die nu nog gekoppeld wordt aan het versnellingsteam mobiliteitsonderzoeken, in plaats hiervan toe te voegen aan een nieuwe bestemmingsreserve in het sociaal domein.
GroenLinks vindt het belangrijk om beleid niet vanuit het gemeentehuis te maken, maar in samenspraak met inwoners en belangenorganisaties. Zo kunnen we, op gelijkwaardige voet, samen beleid ontwikkelen. Hiervoor dienen wij samen met PvdA en SP een motie in die oproept om binnen het sociaal domein nog meer gebruik te maken van de kennis van ervaringsdeskundigen. Op deze manier wordt er gezamenlijk beleid gemaakt dat de kloof tussen overheid en inwoner kan verkleinen.
GroenLinks is positief verrast door vernieuwende plannen, zoals de grotere aandacht voor fietsverbindingen en het wandelnetwerk. Laten we dat laatste gelijk een duwtje in de rug geven met de vraag om aandacht voor de schouwpaden van het Waterschap. Op veel plaatsen in Nederland kun je die paden gebruiken om door de landerijen te lopen. GroenLinks vraagt het college: Ga in gesprek met het Waterschap om die paden te kunnen gebruiken. En wat zou het mooi zijn als Lingewaard een langeafstands-wandelpad zou hebben om onderlangs de dijken van Nijmegen via Doornenburg ononderbroken naar de Pleybrug te kunnen wandelen. Dat zorgt voor meer bewegen, meer toerisme en meer genieten voor onze eigen inwoners.
Bij de Betuwe denk je naast dijken aan fruit en boomgaarden. We zien helaas het aantal boomgaarden verdwijnen, zonder er een halt aan te kunnen toeroepen. Vandaar dat we het college via onze motie vragen bij het omgevingsprogramma Biodiversiteit, natuur & landbouw iets te bedenken om boomgaarden in Lingewaard te behouden. Natuurorganisaties kunnen daar vast bij helpen!
Biodiversiteit bevorderen door het inzaaien van kruidenrijke graslanden vindt GroenLinks een prachtig voorstel, uit verrassende hoek - namelijk van B06. En als de tijd rijp is om daar zonnepanelen te plaatsen, verwachten wij dat het college deze kruidenrijke graslanden niet dicht legt met panelen, maar kiest voor met de zon meedraaiende panelen en met voldoende tussenruimte om de biodiversiteit te behouden. GroenLinks is blij dat in de raad de noodzaak van biodiversiteit en hopelijk ook klimaatmaatregelen steeds breder wordt gedragen. Het samenvoegen van biodiversiteit en speelgelegenheid voor kinderen lijkt ons een win-winkans. Vandaar de motie.
Tot slot: GroenLinks kijkt uit naar de volgende kadernota en hoopt op meer vergezichten. Maar eveneens dat schrijnende gevallen snel worden opgelost, zoals recentelijk lukte bij het dossier over de Molukse gemeenschap. Zo ziet GroenLinks de opvang van statushouders en asielzoekers als zeer schrijnend. Evenals de druk op huisvesting voor jongeren en ouderen.
Laat Lingewaard een mooie plek blijven waar het goed leven is voor iedereen!
Lianne Duiven