Bomen van waarde in centrum Bemmel

De promenade in Bemmel gaat weer op de schop. Er komen andere bomen en een nieuwe middenstrook volgens een krantenbericht. GroenLinks stelde vragen over de noodzaak van het verwijderen van de nog jonge bomen, de herinrichting, en de communicatie hierover.

Waarom gaat dat gebied alweer op de schop?

Er zijn blijkbaar twee redenen: 1- De bestrating van natuursteen is op veel plaatsen beschadigd en ook door de behandeling tegen gladheid ziet het er niet meer mooi uit. 2- Er waren blijkbaar veel klachten van ondernemers en omwonenden over de bomen, vanwege de bladval in de zomer en de herfst. De bestrating wordt nu vervangen door gebakken klinkers en er worden andere bomen aangeplant. 

GroenLinks is blij dat de gladde tegels geen valpartijen meer zullen veroorzaken, en neemt aan dat de nieuwe bestrating wel langer dan 10 jaar zonder klachten kan blijven liggen. GroenLinks vindt het kappen van bomen jammer omdat het groen een mooie uitstraling geeft, de lucht zuivert en schaduw geeft in de hitte van de zomer. 

Waarom worden de bomen weggehaald?

Blijkbaar is er tien jaar geleden bij de aanplant nauwelijks aandacht besteed aan de ondergrond. De bomen hebben nu geen ruimte meer voor een gezonde ontwikkeling en laten daardoor al vroeg hun blad vallen. Er worden nu zes ruime groeiplaatsen ingericht waar de nieuwe bomen hopelijk wél gezond oud kunnen worden.

Hoe had de raad daar kennis van kunnen nemen?

De herstelwerkzaamheden in de promenade zijn blijkbaar toegevoegd aan de laatste fase van de centruminrichting Bemmel (herinrichting Loostraat), waarvan de raad op de hoogte was. De renovatie die nu wordt uitgevoerd is wel uitvoerig besproken met de winkeliers.

GroenLinks gaat ervan uit dat beide herstelmaatregelen een langere levensduur zullen hebben, zodat er niet weer extra kosten gemaakt gaan worden. En dat bij volgende veranderingen op tijd overlegd wordt met het wijkplatform en de bewoners.

met bomen zoveel mooier...