Langs de defensiedijk in Bemmel zijn alle wilgen tegelijk geknot en heel veel bomen verdwenen. Meerdere natuurliefhebbers hebben hun bezwaren daartegen al via de krant en via de fracties geuit, vanwege het verdwijnen van biodiversiteit.Ook GroenLinks was geschrokken van de grootschaligheid van de ingreep en stelde vragen aan het college. Bij navraag bleek dat dit een activiteit was van Staatsbosbeheer in opdracht van Rijkswaterstaat.
Ook zien we daar het machinegebouwtje bij het gemaal steeds verder verkrotten. De deuren staan open, wat gevaar oplevert voor kinderen die daar op ontdekkingstocht gaan. Dit gebouw blijkt van het waterschap te zijn. Na melding van ons, neemt het waterschap weliswaar veiligheidsmaatregelen, maar daar blijft het bij. Het karakteristieke gebouwtje uit 1927 raakt steeds verder in verval.
GroenLinks vroeg de wethouder hoe afspraken gemaakt worden met derden, zoals Staatsbosbeheer en het waterschap, over hun activiteiten. En hoe daarop wordt toegezien in het kader van biodiversiteit en behoud van cultuurhistorisch erfgoed.
Uit de beantwoording blijkt dat ook het college hecht aan betere afspraken over bomenkap en andere ingrepen die de biodiversiteit kunnen aantasten. De gemeente zal bijvoorbeeld pleiten voor een meer cyclisch beheer.
En er gloort misschien een nieuwe toekomst voor het gebouwtje van het gemaal! Er zijn gesprekken met Staatsbosbeheer om het over te nemen van het waterschap. Dan zou het in samenwerking met Lingewaard Natuurlijk een functie kunnen krijgen voor kleinschalige recreatie, bijvoorbeeld als startpunt voor natuurwandelingen.