Samen bouwen aan Lingewaard, maar voor wie?

Naar aanleiding van het zoveelste juichende bericht van het college dat dure koopwoningen op riante kavels als zoete broodjes wegvliegen schreef GroenLinks een column in Hét Gemeente Nieuws. Tsja, zegt het college, we hebben deze plannen al zo lang geleden gemaakt en we zijn er al zo lang mee bezig... alsof er tijdens hun twee ‘regeerperiodes’ al niet voortdurend aan de bel is getrokken hierover. Vijftig procent betaalbare huur of koop is de afspraak voor nieuwbouwprojecten. In dit geval leveren twee projecten samen 75 woningen op waarvan 27% betaalbaar volgens de geldende afspraken. We herinneren het college aan hun eigen belofte: ‘In Lingewaard is het goed wonen’ en voegen daaraan toe ... maar wel graag voor iedereen!

Een passend huis in een fijne buurt

Om de woonwensen van alle Lingewaarders te vervullen zijn veel verschillende soorten woningen nodig. Voor ouderen die kleiner willen wonen, maar wel in de eigen kern. Voor jongeren, starters en alleenstaanden die weinig ruimte nodig hebben en niet veel kunnen betalen. En jonge gezinnen die wachten op een grotere woning. Ook zijn er mensen die graag met meer bij elkaar wonen, een mantelzorgwoning in de tuin wensen of hun eigen tiny house. GroenLinks wil daar snel wat aan doen, door creatief om te gaan met onze ruimte, bestaande gebouwen en woonvormen. En door eisen te stellen aan het percentage betaalbare huur- en koopwoningen. Daarnaast bouwen we aan mooie gemengde wijken. Die prettig leefbaar, veilig en goed bereikbaar zijn, met groen, speelruimte en plekken waar mensen elkaar kunnen ontmoeten

Bouwen voor de toekomst

Slim bouwen doen we energieneutraal, circulair en klimaatadaptief. En zoveel mogelijk binnen de huidige gebouwde omgeving. Hierdoor sparen we de groene ruimte en biodiversiteit, knappen de kleine dorpscentra op en dragen bij aan gezonde mobiliteit zoals wandelen, fietsen en openbaar vervoer. Inwoners die de handen uit de mouwen willen steken voor alternatieve woonvormen, of voor een opknapbeurt voor hun wijk, vinden bij GroenLinks een JA-loket. Daaronder verstaan we een behulpzame gemeente die actief meedenkt over de uitvoering en fondsenwerving. Nieuwe inwoners verwelkomen we met een voucher voor een te planten boompje.

Onze speerpunten staan in het hoofdstuk WONEN in ons verkiezingsprogramma 2022-2026, hieronder als bijlage.