Veel moties over allerlei onderwerpen, zoals de theaterkerk, medische containers, caravans in kassen en bomenkunst. Maar de meeste tijd van deze laatste raad voor de verkiezingen werd besteed aan Wmo-debat en geheimhouding.

Extra kosten voor eten dagopvang

Twee weken geleden stelde GroenLinks aan de orde dat mensen van dagopvang vanaf 1 maart voor hun warm eten zouden moeten betalen. En wel €6,50 per dag. De wethouder zou in gesprek gaan om het bedrag te verlagen of om een andere oplossing te vinden. Voorlopig is het betalen voor het eten opgeschort, zo lazen we in de Gelderlander. Een mooi resultaat.

Statushouders snel aan studie en werk

GroenLinks stelde vragen over mogelijkheden van studerende statushouders. Een deel van hen is in eigen land hoog opgeleid en werkt erg hard om de Nederlandse taal op HBO of universitair niveau onder de knie te krijgen en zo snel hier hun oude of een nieuw vak op te kunnen pakken. Maar, eenmaal zover dat ze de stap naar hun studie kunnen zetten, horen ze dat hun uitkering daarmee vervalt. Dit is zeer demotiverend.

Het UAF (stichting voor vluchtelingen-studenten vanaf MBO-niveau) heeft convenanten met veel gemeentes afgesloten, waardoor ze verder kunnen studeren met behoud van uitkering. Een belangrijk hulpmiddel om statushouders in staat te stellen aan het werk te komen. Het mes snijdt dan aan meerdere kanten:

  1. Statushouders blijven slechts kort in de bijstand 
  2. Mensen zijn meer gemotiveerd om aan de slag te gaan
  3. Psychische problemen verminderen, wat ziekte voorkomt.

GroenLinks vraagt de wethouder ook in Lingewaard dit convenant af te sluiten. Arnhem, Nijmegen en Wageningen zijn al voorgegaan, met goede resultaten. Volgens wethouder Witjes is een convenant niet nodig. Indien aan de orde gaat de gemeente toch wel in gesprek met UAF. GroenLinks zal Vluchtelingenwerk inseinen hier alert op te zijn. Wij zien liever een pro-actieve houding van het college om mensen te stimuleren, in plaats van af te wachten.

Papenstraat Bemmel, langlopend dossier

Regelmatig laten de bewoners van de Papenstraat van zich horen omdat zij last hebben van geluidsoverlast. Er zijn in het verleden toezeggingen gedaan, maar er is nog niks concreet gebeurd. Wel is het verkeer toegenomen. Recent hebben de bewoners niet alleen de raad, maar ook het college benaderd. GroenLinks hoorde van de wethouder dat er overleg is, maar een oplossing is nog ver van wat de bewoners rond de Papenstraat willen.

Nog meer geheimen

Voor het onderzoek naar ontsluitingsvarianten Bemmel-Nijmegen gaf het college een gerichte opdracht, namelijk of er een ontsluiting kon zijn van Bemmel middels de busbaan. Het antwoord was positief en kwam zeer vreemd tot stand. De wethouder sneuvelde bijna, een ambtenaar sneuvelde helemaal. De raad bleef vragen stellen en van buiten kwam een WOB-verzoek. Maar er volgden geen antwoorden. Na veel aandringen stelde het college een onderzoek in naar het proces.

Dit leverde geen nieuwe antwoorden op. De aanbevelingen werden weliswaar openbaar gedaan, maar het rapport mocht niet worden gedeeld. Naar nu blijkt zijn door het college afspraken gemaakt om het onderzoek naar het proces vooral geheim te houden. Dus een WOB-verzoek wordt opnieuw geweigerd.

HET MOET NIET GEKKER WORDEN, vindt GroenLinks. Er gaat van alles mis, een ambtenaar draait ervoor op, de wethouder blijft zitten en alweer een geheim document. GroenLinks is het al langer helemaal zat om steeds maar geheime stukken en vertrouwelijke bijeenkomsten te krijgen. Dit zaagt aan de stoelpoten van integriteit en transparant bestuur en roept vragen op over de betrouwbaarheid van het Lingewaardse bestuur. Gelukkig besloot de raad op dit dossier de geheimhouding eraf te halen.

Weverstraat Huissen

Een enorm langslepend dossier. Van lieverlee werden de plannen beter en nu zijn we mogelijk op het best haalbare gekomen. Alle partijen roepen al jaren dat we behoefte hebben aan woningen voor mensen met krappe beurs, maar het college heeft ook hier weer te weinig in petto voor hen. GroenLinks doet hierbij nogmaals een oproep!

Debatverzoek Wmo

Het moment om nog even terug te komen op de afterparty van wethouder Sluiter na het Wmo-debat van 22 februari. Hij werd geciteerd in de Gelderlander: “Ze zijn elk kwartaal geïnformeerd, de slapers…”. Daarbij doelde hij op de oppositie.

Hieruit blijkt dat de wethouder totaal niet begrijpt waar het om gaat. De oppositie sliep niet, want die vroeg om driemaandelijkse updates. Hoorde dat alles prima verliep bij het sociaal domein. Het onderzoek laat echter zien dat zaken beter moeten worden geregeld. De raad blijkt hiermee foutief geïnformeerd, een doodzonde in het democratisch bestel. Dit en de reacties van de wethouder in raad en krant maken dat GroenLinks er geen vertrouwen in heeft dat de wethouder de juiste en voldoende kwaliteiten heeft om dit dossier in goede banen te leiden. En dat is de wrange kern van dit hele machtsspel: de wethouder, politiek verantwoordelijk voor de onvoldoende bevindingen, blijft. Maar in Lingewaard zijn de inwoners de dupe vanwege onvoldoende kwaliteit aan bij de aansturing op dit dossier. GroenLinks steunde daarom de motie van wantrouwen.

Boomkunst in Zilverkamp?

GroenLinks vindt het enorm jammer dat gezonde grote bomen moeten verdwijnen. We verwachtten een reactie van het college op onze vragen hierover, maar helaas dat duurt nog een week. Wijkplatforms en deelnemers aan het wijkontwikkelingsplan opperden al eerder om de stammen tot kunst te verheffen. Prachtig idee, gaan voor die uitwerking, zegt GroenLinks. Maar waarom wil LBL dit kapen? Gelukkig waren andere partijen het met ons eens en ging dit ballonnetje in verkiezingstijd niet op!

Medische containers gratis?

Wat GroenLinks betreft wordt er zo weinig mogelijk afval geproduceerd. Sommige mensen echter hebben ongewild veel meer afval door hun lichamelijke conditie, zoals incontinentiemateriaal. Zij krijgen een extra bak, maar moeten eerst het gemiddeld aantal standaardledigingen betalen (11x per jaar), en pas daarna is de extra bak ' gratis'. Dat vindt GroenLinks niet eerlijk en diende samen met de SP een motie in. Helaas haalde deze motie het niet, dus blijven goede afvalscheiders met een medische container de dupe van dit beleid...

Caravans in kassen

Al jaren proberen telers hun hoofd boven water te houden met (gedeeltelijke) verhuur van hun kas voor caravans. Nu er een nieuw plan ligt voor innovatieve teelten op Bergerden en omgeving, vindt GroenLinks dat ook deze telers de kans moeten hebben daaraan mee te doen. De afspraken die er zijn om te stoppen met verhuur voor caravans kunnen daarom nog een jaar worden opgeschort.

Theaterkerk Bemmel

De theaterkerk is ondanks tegenwerking van het huidig college toch maar mooi gestart. Zonder jaarlijkse bijdrage voor de exploitatie, heel anders dan de Kinkel. Wat GroenLinks betreft mag het bestemmingsplan verruimd worden, waardoor ook de theaterkerk meer mogelijkheden heeft om de ruimte te gebruiken en leuke activiteiten te organseren voor de (Bemmelse) inwoners.