GroenLinks stemde tegen de startnotitie duurzaamheid. Te weinig ambitie, verkeerde keuzes en geen lange termijnvisie. Gelukkig werd de motie van GroenLinks om het college aan te sporen tot lange-termijnvisie aangenomen.
In Parijs lukte het: een klimaatakkoord tussen 195 landen om tot 2050 de temperatuur minder dan 2 graden te laten stijgen. In Lingewaard lijkt het huidig college zich nu iets meer te verdiepen in het duurzaamheid dossier. Waar in december 2014 de wethouder nog tegen windmolens was omdat hij dat 'niet mooi' vond, zegde hij tijdens de politieke avond toe voor één, twee, drie of zelfs vijf windmolens te gaan!
Gemiste kansen in de startnotitie
Gemeentelijk vastgoed: GroenLinks hield het college voor dat de memo 'Verduurzaming Gemeentelijk Vastgoed' niet meer dan een onderhoudsupdate is, met o.a. ketelvervangingen. Er moet haast worden gemaakt met echte duurzame investeringen, dus niet alleen gebruik van LED-lampen maar ook warmtepompen, zonneboilers, WKO (warmte-koude-opslag) en warmteterugwinning uit ventilatielucht. En met zonnepanelen, ook op sporthallen en scholen. Het initiatief van het dorpshuis in Haalderen is hiervan een prachtig voorbeeld. Met de provinciale subsidie voor zonnedaken op sportvoorzieningen moet Lingewaard zorgen vooraan in de rij te staan!
Afspraken nakomen: nu de economie weer aantrekt, zullen ook ondernemers er slim aan doen om hun bedrijven duurzamer te maken. Temeer omdat bedrijven al geruime tijd verplicht zijn te investeren in verduurzamingmaatregelen die binnen vijf jaar terug te verdienen zijn. Als de gemeente daarop gaat handhaven, kan het snel gaan en bewijst ze de ondernemers zelfs een dienst! De motie die GroenLinks hiervoor indiende, haalde het helaas niet.
Verkeerde keuze: het warmtenet, waarop dit college vol insteekt is NIET duurzaam. Daarvoor moet ten eerste met afval worden gesleept en het zou, ten tweede, hooguit als tijdelijke oplossing kunnen dienen. Dat zou een klein beetje minder erg zijn als de hele infrastructuur er al zou liggen. Die ligt er echter niet, die moet nog voor 15-20 miljoen worden aangelegd. Niet doen dus. Investeer in toekomst, zegt GroenLinks, in zon en wind!
Non-discussie: Een discussie over windenergie in Lingewaard? DIE IS ER NIET! Er zijn ondernemers, er zijn plannen, en er is een wethouder die onnavolgbaar wel met de één, niet met de ander praat. GroenLinks stelt voor dat er eerlijk wordt onderhandeld met windondernemers waarbij omwonenden in een vroegtijdig stadium bij de planvorming betrokken zijn. Met een eerlijke presentatie van plannen en een participatieplan. Terwijl die besprekingen lopen, zal het landelijk energieakkoord worden aangescherpt en vast komen te staan dat we alles op alles moeten zetten om ervoor te zorgen dat Lingewaard niet overspoelt of verdroogt. En dan zal duidelijk worden dat er geen keuze meer is waar we wind willen. We kunnen niet anders dan álle mogelijkheden benutten. GroenLinks vraagt de wethouder uitdrukkelijk een toezegging de koers hiervoor uit te zetten en tijdig in de raad te bespreken.
Lange-termijnvisie: GroenLinks eist dat dit college over duurzaamheid ook een lange termijnvisie heeft, waarin de rol van de fossiele brandstoffen langzaam wordt uitgefaseerd. Het voorstel is om een wenkend toekomstperspectief te beschrijven met de mogelijke transitiepaden om dit op termijn te bereiken en hierin mee te nemen:
- Tegengaan van (energie)verspilling
- Energiebesparing
- Opwekken van duurzame energie
- Organiseren van bijeenkomsten t.b.v. kennisoverdracht met voorlopers op deze gebieden
GroenLinks blijft hameren op duurzaamheid. De aan de raad gepresenteerde duurzaamheidnota en de 0,6 FTE ambtelijke ondersteuning gaat ons niet ver genoeg; we stemden tegen. Maar gelukkig zijn er vele inwoners die wel in de gaten hebben dat er haast moet worden gemaakt met duurzaamheid. Ondersteund door Lingewaard Energie, die met 15 enthousiaste en deskundige personen kennis en kunde in huis heeft om deels te compenseren wat het college laat liggen…