In de raadsvergadering van 24 april werd het coalitieprogramma 2014-2018 gepresenteerd. GroenLinks vindt veel raakpunten in het People en Profit deel, het Planet deel is echter veel te mager. Helaas ontstond er geen debat over het programma omdat de formateur niet mondeling in wilde gaan op vragen, opmerkingen en suggesties. Een gemiste kans om de oppositie erbij te betrekken.
Een aantal punten uit de beschouwing van GroenLinks, uitgesproken door Lianne Duiven
Duurzame basis
GroenLinks vindt het een mooi coalitieprogramma. Vooral de basis: de duurzame driehoek People, Planet, Profit. Net als in ons verkiezingsprogramma. We zien veel raakpunten in het People en Profit deel, maar het Planet deel is veel te mager. Dat verder wordt gegaan op de weg die het vorige college is ingeslagen, stemt ons tevreden. We gaan er wel van uit dat er doorontwikkeld wordt, zoals al toegezegd over de begroting. En dat de prominente rol van duurzaamheid 'tot in de haarvaten' wordt uitgewerkt. Graag horen we wat dat concreet inhoudt.
Planet
De paragrafen rondom landschap en natuur vinden we veel te karig ingevuld. Zeker als je bedenkt dat juist door het recreëren op en langs de dijken, de uiterwaarden en in ons groene hart met park Lingezegen onze kassa moet gaan rinkelen. Dan moet je verder durven kijken dan alleen een goede milieustraat. Het landschap met flora en fauna moet worden verrijkt. Uit steeds meer onderzoek blijkt dat groen meer op kan leveren dan het kost. Het door GroenLinks voorgestelde groencompensatiefonds kan daaraan een bijdrage leveren.
People
Voor het duurzaamheidsgedeelte People ligt de grote opgaaf in de transities. GroenLinks heeft bij de informatieronde voorgesteld de deskundigheid van wethouder Van Eeten hierin een rol te laten spelen, in ieder geval tot 2015, aangezien we zorgen hebben over dit zware dossier dat snel moet worden ingevoerd met een geheel nieuw bestuur. Dat we hierin niet alleen staan, bleek uit de opmerkingen van de voorzitter decentralisaties voor deze regio, de heer Esmeijer, die het betreurde dat er zoveel kennis en kunde op dit moment verdwijnt. Helaas is onze geste niet opgepikt. Graag horen we of de suggesties van Esmeijer wel worden overgenomen, namelijk een coördinerende wethouder voor de transities.
Profit
Over het Profit deel van duurzame driehoek zijn we het meest tevreden. Daar is echt naar de lange termijn gekeken. Een goed ondernemingsklimaat, minder regels, creativiteit die wordt gekoesterd, precies waarden waar ook GroenLinks voor staat. Wel zien we dat er veel kostbare plannen voor projecten zijn, waarvan het ons niet duidelijk is wie de kosten ervoor zal dragen. Verplaatsen van sportvelden, invulling Stadhues in Huissen, omgeving Kerk en Kinkel in Bemmel, dat kan niet worden gedragen door verkoop van grond. Graag horen we hoe u denkt dit te bekostigen en ook wat 'basisvoorzieningen in alle kernen' inhoudt. We wensen de huidige coalitie een innovatief denken toe met toekomstbestendige herbestemmingen voor Rietkamp en Bergerden die getuigen van respect voor mens en dier; zoals hernieuwbare energiebronnen als zon en wind.
Financiën en samenwerking
We maken ons zorgen over het financiële plaatje bij de vele kostbare wensen. En dat het lijkt alsof veel vanuit onze eigen gemeente wordt gedacht, zonder de waardevolle kennis en kunde en ervaringen van de wereld daarbuiten te gebruiken. Hoe denkt het nieuwe college over regionale samenwerking vanuit hun portefeuilles? Samen weet je meer en sta je sterker.
Wethouders
Tot slot, over de invulling van de wethoudervacatures: GroenLinks is voorstander van een gedegen sollicitatieprocedure voor wethouders. In de vorige periode hebben wij zo tweemaal uit ongeveer 10 kandidaten een bekwame vakwethouder van buiten gekozen. We zien dat hier andere keuzes gemaakt worden en vinden dat niet verstandig. Zeker niet vanwege de zwaarte van de dossiers rondom de transities. Dat tijdens deze raadsvergadering geen duidelijkheid is over de portefeuilles draagt niet echt bij aan ons vertrouwen. Bij eventuele stemming over wethouders zullen we deze overwegingen meenemen.
En dan nog even over het rapport POP: we zien dit rapport vaak gebruikt worden om op allerlei manieren een statement linksom of rechtsom kracht bij te zetten. Met de start van deze nieuwe raad stelt GroenLinks voor: niet meer achterom kijken, STOP met POP!