De oogst van de Kick-off duurzaam Lingewaard 2012 is op het gemeentehuis in Bemmel aangeboden aan wethouder Barth van Eeten en duurzaamheidcoördinator Marloes Meynen. Tijdens een bijeenkomst van de wijkplatforms met als thema duurzaamheid, overhandigden Ilse van der Put en Marc Janssen twee kleurrijke pakketjes met ideeën, het resultaat van de door GroenLinks georganiseerde interactieve kick-off bijeenkomsten in Huissen en Bemmel.
Wethouder van Eeten benadrukte de constructieve sfeer van deze bijeenkomsten, waar meerdere partijen zich hadden gebogen over duurzaamheid en die geleid hadden tot deze ideeën. 'Dit geeft aan dat duurzaamheid leeft onder de bevolking van Lingewaard. Het zijn ideeën van onderaf, zeer herkenbaar voor de gemeente.'
Een digitale versie van de ideeën zal ook onder de leden van de wijkplatforms worden verspreid. 'Want, zo stelde de wethouder, het is belangrijk dat je als buurt kijkt wat je gezamenlijk al kunt realiseren'.
Een van de simpelste ideeën is eigenlijk wat iedereen regelmatig al zou kunnen doen, namelijk je huis doorlopen en eens kritisch kijken wat je zelf zou kunnen veranderen. Dat gaat dan over spaarlampen, isolatie, zonnepanelen, biologisch eten, geen voedsel weggooien, de thermostaat een graadje lager en een trui aan, afval scheiden enzovoort.
Daaronder kun je ook het vervoer van personen en spullen scharen (meer fietsen, bus gebruiken, samen reizen, plaatselijk geteeld eten kopen). Vele mensen merkten op dat het eigenlijk een manier van leven is die je steeds meer verfijnt. Een idee dat naar voren kwam was hierin wedstrijdelement toevoegen (zoals straatklimaatfeesten).
Van de gemeente wordt verwacht dat het goede voorbeeld wordt gegeven (zoals duurzaam inkopen, duurzaam bouwen, ambtenaren op de (elektrische) fiets laten rijden. Bij verlenen van vergunningen eisen stellen aan de bouw m.b.t. isolatie en gebruik materialen. Zonne-energie gebruiken in openbare gebouwen, zoals sporthallen. Verder wordt van de gemeente verwacht dat deze faciliteert en stimuleert. En op de website goede voorbeelden zet.
Ook ondernemers gaven elkaar ideeën door. Het idee om de oprichting van een Lingewaardse Energiemaatschappij te onderzoeken, waarbij lokale duurzame energie wordt opgewekt en gedistribueerd, kwam van verschillende kanten. Een groepje ondernemers en burgers gaat hier begin maart al mee aan de slag.
De wethouder en duurzaamheidcoördinator zullen de gepresenteerde ideeën betrekken bij het invullen van het uitvoeringsplan bij de kadernotitie Duurzaamheid. Dit uitvoeringsplan zal in het voorjaar aan de raad worden aangeboden.
foto's: Dirk Goldschmeding en Frank Arbouw