De bouw van een nieuw gemeentehuis in Lingewaard biedt kansen voor 'Lingewaard klimaatneutraal'.
Op 8 november werd de begroting 2008 behandeld. GroenLinks diende een motie in om klimaatneutraal beleid speerpunt te laten zijn in het gemeentelijke milieubeleidsplan. De motie is om een merkwaardige reden uitgesteld. De wethouder en een groot deel van de raadsleden bleken helemaal niet te weten wat een klimaatneutraal beleid is! Dat is uitzonderlijk als we bedenken dat dit onderwerp bij onze buurgemeenten uitvoerig onder de aandacht is geweest. Arnhem, Nijmegen en Overbetuwe hebben zelfs al besloten in het jaar 2020 klimaatneutraal te willen zijn. Hoogste tijd voor een korte uitleg.
Klimaatneutraal werken is een manier van werken waarbij organisaties, activiteiten en produkten geen negatieve invloed hebben op het klimaat. Zo kan worden voorkomen dat broeikasgassen, zoals CO2, in de lucht komen.
De gemeente kan dit bereiken door minder electriciteit te verbruiken voor apparatuur en verlichting in het gemeentehuis en voor andere eigendommen zoals openbare verlichting. Door isolatiemaatregelen en hoogwaardige, efficiënte CV-installaties kan aanzienlijk op gasverbruik worden bespaard. De gemeente kan er voor kiezen om groene elektriciteit in te kopen. Al deze maatregelen kunnen 65-75% van de CO2-uitstoot compenseren. Het restant van 25-35% kan worden gecompenseerd door de aanplant van bomen (bijvoorbeeld in Oeganda, Maleisië of Brazilië) of door het kopen van CO2-rechten.
De voorgenomen bouw van een nieuw gemeentehuis biedt de gemeente Lingewaard een uitstekende kans om te komen tot een klimaatneutrale gemeente. Juist nu de gemeente gratis spaarlampen verstrekt aan de minima, mogen we toch op zijn minst verwachten dat de gemeente zelf het goede voorbeeld geeft.
Voor meer informatie www.klimaatneutraal.nl.