Bedrijven kunnen veel geld besparen op energie. Als ze middels een investering dit binnen 5 jaar terug kunnen verdienen, is dit zelfs verplicht. Maar dan moet je dat wel weten natuurlijk. GroenLinks dringt aan op intensivering van de controlerende rol van de gemeente.
Actievere aanpak energiebesparing in bedrijven nodig in Lingewaard
In de beleidsnota Duurzaamheid 2016 – 2020 van de gemeente Lingewaard wordt energie besparen in het bedrijfsleven als een speerpunt en actiepunt benoemd. Terecht, omdat het energieverbruik van bedrijven ruim 1,5 keer hoger ligt dan dat van alle inwoners samen in Lingewaard. Voor de fractie van GroenLinks reden om met vragen aan het college aandacht te vragen voor de rol van de gemeente bij het stimuleren, faciliteren en controleren van energiebesparing in bedrijven.
In Lingewaard zijn ca. 1650 bedrijven actief, waarvan jaarlijks slechts 2% door de Omgevingsdienst Arnhem en Omstreken (ODRA) specifiek worden gecontroleerd op het nemen van energiebesparende maatregelen. Binnen de begroting van ODRA is dit jaar volgens de gemeente geen ruimte voor extra controles. Lianne Duiven: “Als GroenLinks dringen wij aan op intensivering van de controlerende rol van de gemeente als het gaat om energiebesparing in bedrijven, en daarvoor de komende jaren passende budgetten vrij te maken”.
De gemeente zegt toe dat ze ODRA bedrijven die meer dan 25.000 m3 aardgas en/of 50.000 kWh stroom verbruiken gaat laten benaderen over nieuwe erkende maatregelenlijsten, met het verzoek aan deze bedrijven om te reageren in hoeverre deze zijn doorgevoerd. Deze bedrijven zijn namelijk wettelijk verplicht om energiebesparende maatregelen door te voeren die zich binnen 5 jaar terugverdienen.
Over de wijze van aanpak bij andere bedrijven kan de gemeente nog geen duidelijkheid geven. Wel ziet de gemeente een belangrijke rol weggelegd voor het (georganiseerde) bedrijfsleven zelf, en ook voor Coöperatie Lingewaard Energie.
Na de zomer komt het college met een Plan van Aanpak.