Aan de verduurzaming van de warmtevraag van Lingewaard kan Bergerden/NEXTgarden de komende jaren geen bijdrage leveren

Binnen de land- en tuinbouwsector verbruikt de glastuinbouw verreweg de meeste energie: 94% van het gasverbruik is nodig om de kassen te verwarmen, waarin producten worden gekweekt die voor meer dan 90% voor de export zijn.

Op dit moment maken de tuinders op Bergerden nog gebruik van aardgas als brandstof voor hun WKK-installatie (Warmte-Kracht-Koppeling). Over een paar jaar is dat niet meer mogelijk omdat de aardgaskraan wordt dichtgedraaid. Jaarlijks wordt er 40 miljoen m3 aardgas verstookt, waarvan 25 miljoen m3 voor verwarming van de kassen (evenveel als alle huishoudens in Lingewaard bij elkaar verbruiken). De WKK-installatie produceert jaarlijks 450 TJ warmte en 100.000 MWh elektriciteit. Van de stroom wordt 10% zelf gebruikt, de rest (90%) wordt geleverd aan het openbare net. Een deel van de CO2 uit de verbrandingsgassen wordt gebruikt voor de plantengroei in de kassen.

Met de komst van de hout gestookte biomassacentrale (BMC) in 2021 kan de productie van de gasgestookte WKK-installatie worden afgeschaald. De BMC heeft een vermogen van 14,7 MWth met 7.000 vollasturen. Deze produceert de komende 12 jaar jaarlijks maximaal 102.900 kWh = 370 TJ aan warmte. Men komt dus nog 80 TJ (= 450 – 370) tekort. Daarvoor blijft dan nog steeds aardgas nodig, en wel ca. 2,3 miljoen m3 per jaar, naast de 15 miljoen voor stroomproductie.

De warmte die met de hout gestookte BMC en de gasgestookte WKK-installatie wordt opgewekt is geen duurzame warmte, zelfs niet als het aardgas vervangen wordt door groen gas[1], omdat bij verbranding van hout en groen gas nog steeds CO2 vrijkomt. En de doelstelling van de energietransitie is juist: het elimineren van de CO2 uitstoot.

[1] Groen Gas Gelderland produceert jaarlijks ca. 9 miljoen m3 groen gas

Een verdere uitbreiding van de warmtevraag kan op dit moment alleen door opwaardering van de (groen) gasgestookte WKK-installatie worden voorzien

De (niet-duurzame) warmteproductie van de hout gestookte BMC op Bergerden/NEXTgarden is na ingebruikname onvoldoende om in de huidige warmtevraag van de 14 aangesloten tuinders te kunnen voorzien.

Bergerden/NEXTgarden als duurzame warmtemotor voor de regio afficheren is niet geloofwaardig

Naar duurzame warmtebronnen (geothermie, zonthermie, aquathermie en power-to-heat) op Bergerden wordt op dit moment onderzoek gedaan[1]. ‘Reguliere’ geothermie heeft geen potentie; naar ultradiepe geothermie (> 100⁰C) en ondiepe geothermie (30 tot 40⁰) wordt nog onderzoek gedaan, waarvan de uitkomst dus ongewis is. Aquathermie uit de traag stromende Linge kan ook nauwelijks een bijdrage leveren. Voor zonthermie is een veld van 7 resp. 20 hectare beschikbaar in de zoekzone, met een warmteproductie van 45 (7 ha.) tot 200 TJ (20 ha.).

[1] Zie rapport “Overzicht duurzame warmtebronnen voor warmtenet Lingewaard” d.d. 7 februari 2020

De gemeente neemt een groot investeringsrisico met de uitbreiding van het warmtenet van Bergerden/NEXTgarden

De uitbreiding van het warmtenet van de tuinders naar bedrijventerrein Agropark en nieuw te vestigen tuinbouwbedrijven in Bergerden-Zuid wordt niet verzorgd door Lingezegen Energy, de eigenaar van het bestaande warmtenet op Bergerden. Naar de reden hiervoor kan men eenvoudig raden: er bestaat geen zekerheid op dit moment over de ontwikkeling van duurzame warmtebronnen op Bergerden en ook niet over de afname van warmte door nieuwe tuinders en bedrijven op Agropark.

Financiering van het project vanuit het Transitiefonds Energie (€ 300.000) is niet houdbaar zolang er geen sprake is van een transitie van fossiele naar duurzame, koolstofvrije warmtebronnen

De gemeente noemt als een van de argumenten om een warmte-infrabedrijf op te richten de behartiging van een daarmee te dienen openbaar belang, echter zonder dit openbaar belang te benoemen. De vraag is of nieuw te vestigen bedrijven op Agropark bereid zijn aan te sluiten op een warmtenet dat op dit moment niet voorziet in de levering van duurzame (= koolstofvrije) warmte, en waar ze voor vele jaren aan vast zitten. Het feit dat de geldmiddelen vanuit het programma NEXTgarden alleen nog dit jaar beschikbaar zijn is natuurlijk geen argument om deze middelen in een onzeker project als een warmtenet zonder gegarandeerde afnemers en zonder duurzame warmtebronnen te stoppen.

In het licht van het bovenstaande vraagt GroenLinks zich af of een investering in een uitbreiding van het warmtenet van Bergerden/NEXTgarden een bijdrage levert aan de warmtetransitie van een fossiele naar een duurzame, koolstofvrije warmtevoorziening voor Lingewaard.    

 

Lees het artikel 'Alle tuinders op het warmtenet' in De Gelderlander van 19-02-2021: https://www.gelderlander.nl/lingewaard/alle-tuinders-op-het-warmtenet-3…