Raadsvraag over betaalbare woningbouw
In het project De Poel in Angeren is toegezegd 50% van de woningen op te leveren in de categorieën sociale huur, middelhuur, goedkope en betaalbare koop. GroenLinks wil uitsluiten dat deze 22 woningen grotendeels in de duurste categorieën eindigen. Dat gebeurt vaker bij nieuwbouwprojecten, waardoor Lingewaard nog steeds een enorm tekort heeft aan sociale huurwoningen. De teller staat op slechts 14%!
Wetende dat WaardWonen graag haar bijdrage wil leveren, vroeg Inge Sloot aan het college welke verdeling er is of wordt afgesproken met de projectontwikkelaar per categorie woning, en waarop die verdeling is of wordt gebaseerd. Volgens wethouder Sluiter kan dit niet exacter worden aangegeven in deze 'verkavelingsstudie'. Daarin wordt alleen aangegeven welk type woningen er gebouwd wordt, maar nog niet bekend is voor welke prijs.
Op de vraag wanneer het verdiepend woonbehoefteonderzoek -zoals de behoefte aan wonen met zorg- aan de raad gepresenteerd wordt (wat van grote invloed kan zijn op de nieuwe afspraken met projectontwikkelaars) antwoordde wethouder Witjes dat mogelijk pas in het najaar verschillende woononderzoeken zullen starten.
Groene inpassing uitbreiding Medisch Centrum aan de Polseweg te Huissen
Groen is belangrijk voor de gezondheid van mens en dier. Lingewaard is ook het hart van onze groene metropoolregio. Om dit zo te houden is het belangrijk als raad te blijven letten op een goede groene inpassing van woningen en bedrijven én ervoor te zorgen dat dit op een natuurlijke manier gebeurt om de biodiversiteit te bevorderen. Ondanks herhaalde toezeggingen blijkt het maar niet te lukken een goede groene inpassing te realiseren. We noemen grote projecten zoals Fairlight in Bemmel, de Aldi in Haalderen, Landgoed Molenstraat 1 in Gendt en de toegezegde struweelhagen van honderden meters achter de Ressensestraat 42 a t/m c.
GroenLinks wil dat de bedrijven en bewoners zich aan afspraken hierover houden zodat er op een zorgvuldige manier wordt omgegaan met de herinrichting van onze steeds schaarser wordende groene ruimte. We zien dit keer op keer mislukken. We stellen voor dat in aanloop tot ieder bestemmingsplan serieus wordt nagedacht over biodiversiteit en groene inpassing, als compensatie voor de nieuwe verstening. We hadden daarvoor een amendement gemaakt om de urgentie te benadrukken, maar na overleg bleek dat dit technisch niet mogelijk was, helaas. Vandaar dat het een motie is geworden, met dezelfde urgentie.