Een groene buffer tussen Arnhem en Nijmegen is van levensbelang. Deze moeten we beschermen en vasthouden. Park Lingezegen vormt een deel van ons groene kapitaal.

Lees meer in de column van GroenLinks wethouder Bert Frings.

 

Wellicht hebt u het al in de krant gelezen: Mefigro gaat de Gendtse polder verlaten. Dit gebied kan nu worden ingericht op een manier die meer recht doet aan de wensen van bewoners en de beleving van recreanten. De meeste mensen willen graag fietsen en wandelen in een romantisch landschap: wilde houtwallen en liefst ook nog mooie hoogstamfruitbomen. En daar past een bedrijf als Mefigro niet in, het is zoals de Duitsers zo mooi zeggen een Fremdkörper, een vreemde eend in de bijt. Een Fremdkörper, waarvan ik blij ben dat deze verdwijnt.

Met de nieuwe inrichting van dit deel van de Gendtse polder willen we proberen zoveel mogelijk tegemoet te komen aan de wensen van omwonenden en recreanten. Er zijn hier in de regio immers 400.000 mensen die in dit gebied willen recreëren en die behoefte zal alleen maar groter worden in de toekomst. Groen, water en landschapsbeleving zijn samen ons toekomstige kapitaal. Daarom kijken we ook bij de Bemmelse en Huissensche Waard we waar we nieuwe natuur kunnen creëren. Het Park Lingezegen is hierbij natuurlijk koploper.

Een groene buffer tussen Arnhem en Nijmegen is van levensbelang. Deze moeten we beschermen en vasthouden, anders wordt de groene ruimte opgevreten. Kijk maar eens naar Schuytgraaf, deze nieuwe wijk die nooit tot op de gemeentegrens van Elst zou komen. Met de laatste uitbreiding is dit echter wel de realiteit geworden. En waar een stad uitbreidt, ontstaat verrommeling.

De laatste tijd was vaak de vraag in het nieuws of Park Lingezegen nu wel of niet een Rijksbufferzone zou worden. Met de lessen van Schuytgraaf vers in het geheugen, is deze vraag eigenlijk niet eens meer interessant: Om de groene ruimte tussen Arnhem en Nijmegen - ons groene kapitaal -  open te houden, is Park Lingezegen van levensbelang!

Er worden grote klimaatsveranderingen voorspeld. Deze veranderingen raken natuurlijk ook Nederland. We gaan vaker te maken krijgen met grote extremen. Dat betekent méér stormen, maar ook méér hittegolven in de zomer. En wat doen mensen uit de stad tijdens een hittegolf? Precies: die zoeken water, schaduw en vertier en kunnen in de toekomst terecht in Lingewaardse, groene, voorzieningen en op en in het water. !

Kortom: we moeten nu nadenken over ons groene kapitaal, zodat we bedrijven en ondernemers ook kansen bieden om hier in de toekomst hun brood aan te laten verdienen.
En daar zet ik mij met veel plezier voor in!

Bert Frings,
Wethouder Sociale zaken, milieu en landschapsbeheer