Beschermd als een kasteel ligt onze gemeente tussen de rivieren in. Een verscholen hoekje Nederland met een groen hart, waar wij leven. Daarom Rood licht voor de dozen die oprukken in het landschap. En Groen licht voor dat wat waarde aan onze samenleving en aan onze leefomgeving toevoegt. 

Beschermd als een kasteel ligt onze gemeente tussen de rivieren in. Een verscholen hoekje Nederland met een groen hart, schitterende uiterwaarden en aantrekkelijke rivierstranden. Hier eindigt de snelweg. Dat nodigt uit om stil te staan bij het weidse uitzicht, om een rondje te fietsen over de dijk of langs de Linge, te struinen door de uiterwaarden of op een bankje naar de schepen te kijken. Dat trekt mensen uit de wijde omgeving. Maar belangrijker nog: wij leven hier en wij hebben deze ruimte om ons heen, waardevolle ruimte, gezonde ruimte.

Daarom Rood licht voor de dozen die oprukken in het landschap. Een distributiecentrum bij Oosterhout, een –nog relatief kleine- doos bij Bemmel. Als we niet uitkijken, groeit het hart van Lingewaard uit tot één groot bedrijvenpark. Gaan wij ons daar beter bij voelen? Nee toch! We gaan onze ruimte niet weggeven aan XL-bedrijven die geen binding hebben met de regio en vooral werken met arbeidsmigranten die genoegen moeten nemen met slechte arbeidsvoorwaarden en huisvesting. Dan liever die ruimte gebruiken voor zonneparken, ingericht als groene oases voor duurzame energieopwekking.

En laten we de groene ruimte buiten de kernen niet volbouwen met nieuwe wijken. Ook daarvoor gaat het licht op Rood. Groen licht is er voor meer woningen voor de lagere inkomens, zowel in de koop- als in de huursector. Betaalbare, duurzame, energie neutrale woningen in de kernen, bij voorkeur als vervanging voor leegstaande panden en woningen die niet meer rendabel te isoleren zijn. En omdat het uit de lengte of uit de breedte moet komen, kan het op sommige plaatsen misschien een paar verdiepingen de hoogte in. Met ruimte eromheen voor een wandelparkje en speelweide.

Laten we zuinig zijn op onze ruimte, en kiezen voor dat wat waarde aan onze samenleving en aan onze leefomgeving toevoegt. Alleen daarvoor gaat bij GroenLinks het licht op Groen.

Deze column is op 16 juni 2020 gepubliceerd in Het Gemeente Nieuws.