Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Hoe ziet GroenLinks die toekomst? En hoe staat GroenLinks tegenover jeugd en jongeren?

Deze week reageren alle politieke partijen in Lingewaard op de stelling: Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. De reacties zijn te lezen in "Hét Gemeentenieuws" en op de website van de gemeente.

Hieronder ons antwoord op de stelling.

 

Lijst 9 GroenLinks

Groene (speel)ruimte
Bij GroenLinks heeft de jeugd de toekomst. We willen duurzaam met de (schaarse) ruimte en grondstoffen omgaan. Zodat generaties die na ons komen ook nog kunnen genieten van landschap en groen. Kinderen moeten in bomen kunnen klimmen, kunnen spelen op speelplaatsen, maar ook op plekken die nog niet zijn ingevuld of uitgedacht, zoals in 'de Ward' in Bemmel.

Sport en spel
GroenLinks vindt sport en spel belangrijk, ook voor kinderen. Sport beoefenen moet (financieel) voor iedereen mogelijk zijn, door een sportpas en gemeentelijke bijdrage. Dit brengt mensen samen en vormt in de kernen samenhang. En sport voorkomt gezondheidsproblemen en overgewicht.

Kansen
GroenLinks vindt dat de gemeente kansen moet bieden voor jongeren. Dat betekent niet alleen een progressief sociaal beleid en de bestrijding van woningnood. Het is minstens zo belangrijk dat jongeren zich vrij voelen om zichzelf te zijn. In een open en ontspannen samenleving, waarin iedereen tot zijn of haar recht komt.

Naast voorzieningen in dorpshuizen, verlangen jongeren plaatsen waar zij met hun creativiteit kunnen experimenteren: vrijplaatsen voor wonen, werken en creativiteit.

Meedoen
Uit onderzoek blijkt dat een kwart van de jongeren geïnteresseerd is in politiek.

GroenLinks is een partij van jong en oud. De jeugd is welkom om op haar eigen wijze mee te komen praten, kritiek te leveren en richting te geven. Rauw en ongenuanceerd of voorzichtig en doordacht. Met aan de raadsleden de taak om dit te vertalen in de gemeenteraad. En daardoor ieder invloed te geven op het (jongeren)beleid.