De bouw van de nieuwe AH in Huissen is een van de factoren die het centrum van Huissen een impuls moet geven. GroenLinks volgt dit proces natuurlijk met belangstelling, zowel de plannen als de uitwerking hiervan. Daarbij vallen ons twee zaken op: in het plan het tekort aan ruimte voor fietsen en een bouwplan dat afwijkt van de afspraken over het centrum Huissen. Het college probeert gerust te stellen, maar slaagt daar niet in.

Fietsen

Veel mensen fietsen even naar het centrum van Huissen om een boodschap te doen. En lopen nog wat verder voor een tweede boodschap. Maar waar laat je je fiets? En staat deze er nog bij terugkomst? Nu er een nieuwe AH wordt gebouwd, is er een extra mogelijkheid dit goed te regelen. Vanaf het begin heeft GroenLinks op goede fietsvoorzieningen aangedrongen. Nu blijkt echter dat er alléén een afspraak ligt met de ondernemer om 60 fietsplekken te realiseren voor winkelend publiek in de Langestraat, ‘mits daar ruimte voor is’.

GroenLinks vraagt zich af of die er wel is, zodanig dat er ook nog ruimte overblijft voor mensen met een beperking en kinderwagens. Zo niet, dan moet het plan nu daartoe worden aangepast. Helaas is de kwaliteit van de stalling evenmin vastgelegd. Dus blijft het hopen dat je fiets er na het winkelen nog staat. Ook dat kan niet de bedoeling zijn en noodzaakt dus tot bijstelling van de plannen!

Bouwplan

Om het authentieke aangezicht en de sfeer van het centrum van Huissen te behouden, heeft de raad een rapport laten opstellen door bureau SteenhuisMeurs. Wat blijkt echter: deze uitgangspunten worden verlaten als er een ondernemer is die een plan indient en daarvan wil afwijken! GroenLinks vraagt zich af waarom het college dan zulke (dure) rapporten op laat stellen.

Ook bij de Weverstraat in Huissen lijkt het alsof dit rapport door de ondernemer terzijde wordt geschoven. Met in- en toestemming van het college dus…

De vragen van GroenLinks

Er moet een uitzonderlijk goede fietsvoorziening vóór de AH-winkel worden aangebracht. Waardoor fietsen niet op de stoep staan, niet als last voor rolstoelgebruikers of kinderwagens, maar op heldereplaats waar ze goed afgesloten en vast kunnen staan aan een object (speciale fietsvoorziening). Hierbij moet niet alleen naar gemiddelde fietsvoorziening worden gekeken, maar uitdrukkelijk ook bij piektijden genoeg plaatsingsmogelijkheden zijn. Op uw afdeling is kennis van zaken welke fietsvoorzieningen daarvoor gecertificeerd zijn.  Zo lang de Langestraat niet wordt afgesloten van verkeer (uitgezonderd fietsen) is er kans op zodanige overlast (ook door gestolen fietsen) dat het mensen afschrikt om naar Huissen-centrum te gaan. Hoe gaat dit worden gegarandeerd? 

Het transformatiekader van Steenhuis Meurs is bij het bouwobject AH-Huissen wel heel ruim geïnterpreteerd. We zien steeds vaker dat plannen minder scherp worden beoordeeld doordat ‘meegedacht’ wordt door leden van het Gelders Genootschap of een bureau, zoals SteenhuisMeurs zelf (Weverstraat Huissen, AH-Huissen, Burchtgraafstraat Gendt). Op welke manier wordt de scherpte gehouden in de afgesproken transformatiekaders?

In antwoord op de gestelde vragen reageert de gemeente als volgt:

Voor het functioneren van een supermarkt is een goede bereikbaarheid per auto, maar zeker, ook per fiets, essentieel. Dit geldt eveneens voor de aanwezigheid van voldoende parkeerplaatsen voor auto’s en stallingsplekken voor de fiets. In de nu geldende CROW-normen zijn geen normen voor fietsvoorzieningen opgenomen. In de nieuwe CROW-normen, die nog moeten worden geïmplementeerd, is voor een binnen een winkelcentrum binnen de bebouwde kom een norm aangegeven van 2,7 stallingsplaats per 100 m² b.v.o. aangegeven. Voor een binnen de bebouwde kom gesitueerde supermarkt geldt een norm van  2,9 stallingsplaats per 100 m² b.v.o. Deze normen zijn kengetallen.

Met de initiatiefnemer is afgesproken dat minimaal 75 stallingsplaatsen voor fietsen worden gerealiseerd. Een aantal hiervan (ca. 15) is bestemd voor de medewerkers van de supermarkt, deze stallingsplaatsen worden op het dak gesitueerd. In de Langestraat worden, zo dicht mogelijk bij entree van de supermarkt zoveel mogelijk stallingsplaatsen voor fietsers aangebracht. Initiatiefnemer heeft aangegeven zoveel mogelijk  stallingsplaatsen te willen realiseren, het aantal wordt bepaald door de aanwezige fysieke ruimte. Er is nog geen keuze gemaakt voor een type fietsenstalling. Wel dient opgemerkt te worden dat niet gegarandeerd kan worden dat er geen fietsen meer worden gestolen, ook indien de Langestraat voor gemotoriseerd verkeer wordt afgesloten blijft dit, helaas, mogelijk.

Nadat het transformatiekader voor Huissen Centrum als richtinggevend toetsingskader door de raad is vastgesteld, heeft het college besloten om SteenhuisMeurs opdracht te verlenen voor het opstellen van stedenbouwkundige randvoorwaarden voor de bouw van een supermarkt op de locatie van de huidige Hema (inclusief naastgelegen terrein) aan de Langestraat in Huissen. Deze randvoorwaarden zijn door het college vastgesteld en ter kennis gebracht van de gemeenteraad. Het bouwplan is vervolgens door de welstandscommissie getoetst aan de vastgestelde stedenbouwkundige randvoorwaarden. Deze stedenbouwkundige randvoorwaarden en het advies van de welstandscommissie treft u hierbij aan.

Zoals reeds aangegeven is het transformatiekader richtinggevend en wordt dit ook als zodanig gehanteerd. Hierbij geldt dat, mits goed gemotiveerd, hiervan kan worden afgeweken. Door het laten opstellen van aanvullende randvoorwaarden door SteenhuisMeurs is naar onze mening aan deze zorgvuldigheidsvereiste voldaan.