Twee verkiezingen dit jaar, en zowel landelijk als plaatselijk winst voor GroenLinks. In Lingewaard een tweede zetel erbij én de voormalige oppositie in het college. Tijdens de collegeonderhandelingen is het gelukt om duurzaamheid als rode draad door onderwerpen te spinnen. We vonden Bert Frings die als wethouder met veel kwaliteiten GroenLinks in het college vertegenwoordigt. Met zijn groene en sociale portefeuille zijn GroenLinkse onderwerpen en duurzaamheid in goede handen!

 

Geldgebrek

Al sinds de verkiezingen popelt GroenLinks om haar beloften en plannen zo snel mogelijk te realiseren. Helaas is nog even geduld nodig, omdat het college blijkt eerst financieel orde op zaken te moeten stellen. Vrij snel werd duidelijk dat er de afgelopen jaren veel was bedacht en ook beloofd aan de bevolking, maar dat er geen geld voor was vrijgemaakt. Erger nog, in oktober bleek dat ‘gereserveerd’ geld voor zaken zoals het onderhoud van gebouwen niet in kas was, maar moest worden geleend. Ook bleek de reserve van de gemeente -van 2.5 miljoen euro- voor een groot deel gebaseerd op te verwachten inkomsten bij grondverkoop. Reken daarbij de bezuinigingen van het oude kabinet, de plannen van de nieuwe regering en de recessie en het is duidelijk dat er geen grote ambities (zoals een Kulturhus in Gendt, Stadsgehoorzaal voor Huissen, een Nieuwe Kinkel in Bemmel, sporthallen of sportpark) kunnen worden waargemaakt.

De motie van GroenLinks en LBL om geld vrij te maken voor de tijdelijke huisvesting van muziekgezelschappen in het oude zwembad van Bemmel (juli 2010) bleek in oktober achterhaald door de veranderde financiële situatie. Toch zijn ook veel plannen mogelijk zonder geld of zelfs geldbesparend (zoals energie besparen).

Goede voornemens

Om de begroting kloppend te krijgen zijn ambities en de gelden die nog niet zijn uitgegeven nu ondergebracht in het programma nieuwe lasten (PNL). Dit biedt kansen om volgend jaar, ondanks de barre omstandigheden, samen met de burgers juiste, verantwoorde, duurzame beslissingen te nemen.

Ook is de raad gestart met een raadsonderzoek (een soort parlementaire enquête) om na te gaan waardoor de penibele financiële situatie is ontstaan en hoe dat in de toekomst te voorkomen is. Dan kan het oude financiële beleid inzichtelijker worden en vertaald worden in nieuw vers beleid.

Om als gemeente het goede voorbeeld te geven wordt op voorstel van GroenLinks bij representatieve bijeenkomsten, zoals de nieuwjaarsreceptie, 50% bezuinigd.

Groen

Natuurlijk blijft GroenLinks zich inzetten voor groene zaken zoals Park Lingezegen. De plannen voor de Huissensche Waarden gaan helaas verder, hoewel GroenLinks zich duaal tegen de wethouder keerde. Bij plannen om bomen te kappen wordt steevast gevraagd naar het waarom en wanneer wordt herplant. Op plannen van de Stadsregio om veel te gaan bouwen in Lingewaard organiseerde GroenLinks een raadsbijeenkomst met bestuurders van de Stadsregio om duidelijk te maken dat voor Lingewaard juist de groene omgeving een toegevoegde waarde heeft, en een beperkte bouw genoeg is.

Links

In het coalitieakkoord is opgenomen dat bij bezuinigingen de voorzieningen onder de WMO zullen worden ontzien. Wethouder Bert gaat regelmatig op stage om op de werkvloer te ontdekken waar pijnpunten zijn en houdt spreekuur om uitvoering van beleid te zien en te ontdekken waar verbeteringen mogelijk zijn. Door maatwerk te leveren wordt getracht de financiële problemen vooral niet op de schouders van de zwakkeren te leggen.

Duurzaam

Met de meer frequent rijdende bus 300 die via Bemmel en Huissen een snelle verbinding vormt met Nijmegen en Arnhem, maakt het OV een eerste verbetering. Ook komen er steeds betere voorzieningen voor fietsers bij bushaltes en een snelfietsroute, het RijnWaalpad tussen Nijmegen en Arnhem. Zuiniger openbare verlichting, doorlichten van het energieverbruik van de gemeentelijke organisatie, op zoek gaan naar duurzame energiebronnen (biogas, aardwarmte, windmolens), het zijn allemaal zaken die dankzij GroenLinks langzaamaan ook in Lingewaard gehoor gaan krijgen. In 2011 gaat er met een duurzaamheidcoördinator vast nog veel meer klimaatwinst komen.

In november 2010 reikte GroenLinks voor het eerst het Groene Lintje uit aan de DA-drogist in Bemmel. Deze pluim voor duurzame ondernemers of burgers willen we in 2011 opnieuw uitreiken. We nodigen eenieder uit ons in verbinding te brengen met kanshebbers!

Oproep

Op 2 maart zijn er verkiezingen voor de Provincie en daarmee ook indirect voor de Eerste Kamer. Beide zijn door regelgeving en financiering, van invloed op onze gemeente. Heel belangrijk is dat GroenLinks er meer zetels krijgt. Vanuit Lingewaard staat Noor Hagemeier op de provinciale kandidatenlijst voor GroenLinks Gelderland.

Help ons met campagne voeren in februari. Folderen, affiche voor het raam, staan op markten of meedoen met een duurzaamheidactiviteit op 19 februari. Wil je ergens aan meedoen, bel Noor (0481-352133) of José (0481-425567).

Veel groen, duurzaamheid en goeds toegewenst voor 2011!

Lianne Duiven, fractievoorzitter GroenLinks