Dankzij een motie van GroenLinks schaarde Lingewaard zich al in 2012 als een van de eerste gemeenten achter de actie Kinderpardon. Inzet: kinderen die in Nederland zijn geworteld, moeten in Nederland kunnen blijven. Na meer dan 120.000 handtekeningen ging ook de regering in Den Haag overstag. Het kinderpardon werd een feit. Helaas blijken de regels nu zo strikt toegepast, dat veel kinderen ten onrechte buiten de boot vallen en alsnog uitgezet dreigen te worden. Opnieuw tijd voor actie!
GroenLinks vindt de voorwaarden voor het huidige kinderpardon te star. Ruim de helft van alle aanvragen voor het kinderpardon zijn afgewezen. Door de strenge regels mag het ene kind wél, maar een ander, dat hier net zo geworteld is, níét hier blijven. Bijvoorbeeld omdat gezinnen niet onder toezicht van het Rijk, maar van de gemeente stonden. Of omdat kinderen wél jonger waren dan 13 toen ze naar Nederland kwamen, maar nu inmiddels ouder zijn dan 21. Deze kinderen uitzetten is niet humaan. Daarom wil GroenLinks een ruimhartiger toepassing van het kinderpardon.
De burgemeester van Bunnik nam hierin het voortouw. Gevolgd door 282 andere burgemeesters (stand 14 mei 2014), maar tot nu toe zonder de burgemeester van Lingewaard, doet hij een beroep op het kabinet regels ruimer te interpreteren. GroenLinks heeft vragen gesteld aan de het college van burgemeester en wethouders van Lingewaard en burgemeester Schuurmans-Wijdeven opgeroepen de petitie aan de staatssecretaris ook snel te ondertekenen. Haar collega-burgemeesters van de buurgemeenten Arnhem, Overbetuwe, Nijmegen, Ubbergen, Millingen, Zevenaar, Duiven en Westervoort gaven al het goede voorbeeld.
Lees meer op: http://www.eerlijkkinderpardon.nu