Na de mooie (financiële) afsluiting van 2013 lijkt er in de voorjaarsnota financiële rampspoed op ons af te komen. Hoewel het verleidelijk is alles op slot te doen en het college op de winkel te laten passen, zijn er creatievere manieren om de financiële crisis het hoofd te bieden. GroenLinks daagt het college daartoe uit en geeft suggesties.

 

Voorjaarsnota

Lianne Duiven: "Wat leek Lingewaard er goed voor te staan bij het sluiten van de jaarrekening. Bij de vorjaarsnota echter lijkt er rampspoed op financieel gebied op ons af te komen. Hoewel het verleidelijk is overal geld vandaan te pompen en alles op slot te doen, lamp uit en het college op de winkel te laten passen, zijn er creatievere manieren om de problemen het hoofd te bieden."

Het vorig college had 4 ton gelabeld voor het geval dat de nieuwe manier van werken op sociaal gebied, zoals de keukentafelgesprekken, tóch niet zouden werken. Mooie voorzorgsmaatregelen, maar gelukkig niet nodig. De stelpost van 4 ton is niet nodig geweest. GroenLinks heeft zorgen voor de stapeling van effecten als de transities (jeugdzorg, passend onderwijs, WMO en AWBZ) naar de gemeenten komen. Wat ons betreft wordt voor de transities geld gereserveerd.

Kaderbrief

Lianne Duiven: "Wat een gesukkel met de financiële stukken dit jaar. Uitstel van jaarstukken, accountantstukken die pas tijdens de raadsvergadering worden uitgereikt, twee keer een voorjaarsnota en na het bestuderen en voorbereiden van de kadernota krijgen we een kaderBRIEF.

Als dat een training is in flexibel denken, was het een fikse oefening. Enfin, een kaderBRIEF biedt ook kansen. Nu dit college nog geen lange termijnvisie heeft laten zien, vraagt ze eigenlijk met deze kale financiële brief aan de raad om kaders te stellen. We gaan hen op hun wenken bedienen met ideeën en suggesties."

Duurzaamheid

Aangezien deze coalitie duurzaamheid tot in de haarvaten in het programma heeft staan en helaas geen zonnepanelen op het gemeentehuis komen vanwege te weinig belastingvoordeel, stellen wij een eenvoudige manier voor huishoudens, scholen en verenigingen om aan duurzaamheid mee te doen.

Zoals er startersleningen bestaan, zo zijn er ook duurzaamheidsleningen verkrijgbaar voor huishoudens. Via dezelfde organisatie, Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten, de SVN. Dan moet Lingewaard nog wel even meedoen. Dit kost nauwelijks geld maar kan Lingewaard flink meer duurzaam kan maken. Verschillende gemeentes gingen ons voor.

Ook blijkt dat een aantal gemeenten een investeringsfonds heeft, geld dat scholen en verenigingen kunnen lenen van de gemeente om daarna weer terug te betalen. Een revolving fund, het fonds heeft een klein startbedrag nodig en vult zichzelf weer. Te bekostigen uit het duurzaamheidsbudget. Zo wil GroenLinks het college te helpen de duurzaamheid tot in de haarvaten te borgen.

Schoon, heel en veilig

Vorig jaar zijn veel minder vernielingen zijn geweest. Dat is prachtig. Als de omgeving  schoon, heel en veilig is, voelen mensen zich prettig en helpen elkaar erop toe te zien dat de omgeving zo blijft. GroenLinks spoort het college aan dit in hun collegeakkoord te zetten en een stappenplan te maken om het zwerfvuil te verminderen. Niet alleen door scholenprojecten en het plaatsen van blikvangers langs schoolroutes bij stoplichten, maar ook door mobiele zwerfteams. Mensen ondernemen iets met elkaar, komen elkaar tegen, leren elkaar kennen en voor je het weet zijn er ook andere initiatieven in de buurt. Bovendien is de troep weg. Via gluren bij de buren (Arnhem en Nijmegen) weten we goede voorbeelden. Iets voor het college om samen met SWL, wijkplatforms en scholen om verder uit te werken?

Kunst en landschap

Langzaamaan zien we dat Lingewaard zich bewust gaat worden van haar unieke ligging en daarmee van de kracht van de natuur. Daar ligt een grote kans voor de gemeente. Ingeklemd tussen de rivieren en Park Lingezegen. Kun je het je beter bedenken? De Landschapstrienale is een mooi voorbeeld om te laten zien welk goud we in handen hebben. Kunst en landschap ontmoeten elkaar. Wat een attractie voor Lingewaarders en toeristen. Wat gaat het college doen om deze initiatieven actief uit te dragen?

Reservering sociaal domein

We bekijken de cijfers van de kaderbrief. Het vorig college dacht vooruit en heeft €400.000 gereserveerd voor de mogelijke gevolgen van de WMO-veranderingen. Het lijkt erop dat dit college meer let op boekhoudkundig perspectief dan vanuit een visie op het sociale domein. De transities, de stapeling hiervan en de nare gevolgen van allerlei bezuinigingen van het rijk veroorzaken meer werkloosheid en problemen voor mensen. Dat gaat extra geld kosten. GroenLinks roept het college op zich niet rijk te rekenen en die 4 ton nog even te reserveren voor ongekende gevolgen. Heeft te maken met korte termijn en lange termijn denken.

Dat die 4 ton al is ingeboekt en de raad een oplossing daarvoor moet vinden, lijkt ons niet de juiste weg. Immers, dat geld wordt boekhoudkundig gelabeld. En op het reserveplankje gelegd met een specifieke bestemming. Als het niet nodig is, blijft het daar mooi liggen en komt het in de reserve terecht.

Een deel van de oplossingen heeft GroenLinks we al gevonden. De boekhoudkundige fout, tijdens de PA zowel door wethouder als hoofd financiën toegegeven.De structurele jaarlast van €175.500 vanaf 2015 ingeboekt voor renovatie scholencomplex Ot en Sienpad hoeft pas veel later te worden ingeboekt. Immers, boekhoudkundig werkt het zo dat er eerst een gebouw af moet zijn voordat de lasten worden geboekt.

Scholenconferentie

Nu er gesprekken zijn tussen alle scholen van de Zilverkamp om samen te werken vragen wij ons af of er nu tot aanpassing van gebouwen moet worden besloten. Het lijkt ons beter om eerst voor een visie voor scholen in de Zilverkamp te gaan. En pas daarna aanpassingen aan gebouwen te doen. GroenLinks stelt voor met bijvoorbeeld een scholenconferentie een toekomstperspectief op de kaart te zetten. En een visie op lange termijn te maken.

"We zijn erg benieuwd welke van onze voorstellen we terug zullen zien in de begroting!"