Een nieuw gepland wijkje in Huissen, helaas weer zonder starterswoningen en huurwoningen, en met nú al een chaotische verkeerssituatie: daar kan GroenLinks niet mee instemmen. Ook het veegplan bedrijventerreinen, over bedrijfswoningen die al dan niet tot burgerbewoningen werden ombestemd,was voor GroenLinks te ondoorgrondelijk om akkoord te gaan. GroenLinks stelde vragen over de mogelijk onzekere toekomst van sporthal De Brink en stelde voorwaarden aan een proef met het afschaffen van de hondenbelasting.

Dit alles in de raadsvergadering van 16 mei, waarin ook de burgemeester is voorgedragen voor een nieuwe ambtstermijn, de herbouwplannen van het gemeentehuis zijn aangenomen en eendrachtig werd gepleit voor meer aandacht en geld voor de jeugdzorg.

Wordt Sporthal De Brink gehalveerd, of verdwijnt zelfs helemaal? Tijdens de bijeenkomst over het wijkontwikkelplan Zilverkamp zoemde dit gerucht opnieuw rond. GroenLinks vindt dat een sporthal de wijk juist aantrekkelijk maakt voor de inwoners en vraagt de wethouder of er op korte of langere termijn plannen zijn om iets op deze locatie te veranderen. Wethouder Theo Janssen beaamde dat er in het kader van accomodatiebeleid gesprekken zijn over de toekomstige invulling en samenvoeging van allerlei accomodaties, maar zegde toe dat er bij De Brink een sporthal zal blijven.

Bestemmingsplan Leutsestraat betreft een nieuwe woning die binnen de spuitzone van een naburig bedrijf wordt gebouwd. GroenLinks is uiteraard tegen het spuiten met bestrijdingsmiddelen, maar hier lijkt het alsof iemand die acht jaar niet meer spuit, zijn bedrijfsmatige rechten heeft verspeeld. Dat lijkt ons onaannemelijk en mogelijk een zaak voor de rechter. Dat kan kostbaar zijn voor de gemeente. Daarom wil GroenLinks eerst inzage in de juridische gegevens, voordat we kunnen instemmen met dit bestemmingsplan. We hebben wel een eenvoudige oplossing: het bouwvlak van de nieuwbouw verplaatsen binnen het terrein.

Over de bouwplannen Korte Loostraat is GroenLinks niet enthousiast: een relatief groot bouwblok op de bescheiden locatie aan de rand van Huissen. Dat ook nog veel nieuwe verkeersstromen zal betekenen. Wethouder Sluiter wil de verkeerssituatie tegelijk met rioleringswerkzaamheden mogelijk gaan aanpakken, terwijl nu al te krappe omgevingsruimte voor fietsers, voetgangers en parkeerders is. En blijven die grote bomen daarbij staan? GroenLinks vindt het noodzakelijk eerst de ontsluiting goed te regelen, voordat de bouw start.

Opvallend is dat dit college en alle partijen steeds hameren op de leefbaarheid in de kernen. Daarvoor zijn woningen nodig voor alle lagen van de bevolking. En ieder die narigheid tegenkomt op zijn of haar pad (verlies van partner of werk of gezondheid bijvoorbeeld) kan plotseling spoedzoeker worden. Ook dan heb je onderdak nodig. GroenLinks ziet alweer een gemiste kans: weer geen woningen voor starters en ook weer geen sociale huurwoningen. Vanwege al deze redenen stemmen we, als enigen, tegen dit plan.

Het veegplan bedrijventerreinen is een hoofdpijndossier. Ook de voorstellen die eind 2018 op tafel lagen, zijn nu weer teruggedraaid. Mensen die blij waren gemaakt met de bestemming burgerwoning, raakten deze in het aangepaste voorstel weer kwijt. Zo wil GroenLinks niet met inwoners omgaan en ook niet dat ons college dat doet!

Na lang doorvragen en onduidelijke antwoorden van de wethouder komt de heroverweging erop neer dat het primaat ligt bij de bedrijven. Terwijl zowel brieven van bewoners als reactie daarop van het college tot in de middag van de raadsvergadering blijven binnenstromen, wil een kleine meerderheid van de raad geen uitstel van de behandeling van dit plan. Geen wonder dat GroenLinks hier tegen stemt.

Hondenbeleid GroenLinks vindt een schone woonomgeving van groot belang in de wijken. Dus ook het voorkomen van overlast door hondenpoep. Dit zou kunnen door uitlaatstroken af te schaffen en tegelijkertijd overal in de wijk de opruimplicht te hanteren. Daarbij is een betere communicatie met de inwoners nodig en uiteraard meer prullenbakken op de juiste plekken. En goed de locaties bepalen voor losloopgebieden en speelweides, vrij van geluids- en stankoverlast voor de omgeving. Een criterium daarvoor is of mensen bereid zijn zo’n plek ook in hun eigen omgeving te accepteren. Wethouder Janssen zegde toe om kritisch naar bestaande en nieuwe locaties voor hondenspeelplaatsen te kijken en dit met omwonenenden te bespreken.

Herbouw van het gemeentehuis is noodzaak na de ravage die de brand aanrichtte. GroenLinks wil snel starten met dit project en dat nieuwe inzichten meegenomen worden zodat het gebouw toekomstbestendiger is. Vanzelfsprekend moeten de receptie en publieksruimte een veilige plaats zijn voor werknemers en bezoekers. GroenLinks vindt het zeer efficient dat de multifunctionele grotere ruimtes tevens als vergaderruimte en als raadszaal kunnen dienen.

Heel goed dat er in het hernieuwde gebouw meer duurzame investeringen plaatsvinden. De gemeente hoort een duurzaam voorbeeld te geven en heeft nu de kans om dit te doen. Tip: groen in de binnenruimtes biedt een meerwaarde voor het werk- en leefklimaat.

Debat Jeugdzorg Regel de zorg makkelijker, minder bureaucratisch. Investeer op voorhand, bied snel laagdrempelige zorg dichtbij aan, dat maakt uiteindelijk minder dure zorg nodig. Kwaliteit en maatwerk, daar gaat het om!

Voordat de zorg naar de gemeente kwam werd er al ruim 400 miljoen op bezuinigd. Daar liggen de eerste oorzaken van de financiële problemen. Afgelopen voorjaar kondigde premier Rutte aan 19 miljard over te hebben. De oplossing voor het tekort lijkt dus simpel. GroenLinks vindt dat verdere bezuiniging door de gemeente nu niet aan de orde is. Eerst afwachten waarmee het Rijk gaat komen. Dan kan onderzoeken altijd nog. Hoogleraar Micha de Winter gaf al eerder aan dat de problemen van jongeren niet nieuw zijn. Hiervoor zijn twee oorzaken. De eerste is de steeds verdere gaande -al dan niet terechte- etikettering. De tweede is armoede en schulden. Dit maakt duidelijke dat er meer geld naar preventie moet, vindt GroenLinks. Ook al laat preventie zich niet meteen in financiële voordelen vertalen want natuurlijk is dit effect pas op langere termijn zichtbaar.