In het verre verleden zijn kassen uitgevonden om op een duurzame manier gebruik te maken van de zon, en daarmee het seizoen voor tomaten, komkommers en andere groenten te verlengen. Later leidde de beschikbaarheid van goedkoop aardgas uit Groningen, met extra korting voor tuinders, ertoe dat de kassen werden verwarmd om de productie nog meer te verhogen. Dat daarmee veel CO2-uitstoot ontstond en dit een desastreuze invloed op het klimaat heeft, is welbekend.
Daarom is het mooi dat de tuinders nu stappen zetten om hun gasinstallaties te verduurzamen en eigen zonnepanelen installeren. Voor tuinders leek de biomassacentrale, met 11,4 miljoen subsidie gebouwd, voor hun warmtevraag een mooie oplossing. Maar jammer genoeg betekent dat nog geen enkele vermindering van de CO2-uitstoot.
Inmiddels zijn er in Lingewaard veel onderzoeken gedaan naar aardwarmte (geothermie). Zonder resultaat. En wil het college (dure) onderzoeken blijven doen om iets vinden waardoor dit kassengebied energieneutraal kan worden. Uit eerdere rapporten blijkt dat dat de kans hierop erg klein is.
Voor GroenLinks is het, hoe dan ook, de vraag of het verstandig is om onze schaarse ruimte te gebruiken voor het kweken van producten die we vervolgens grotendeels naar het buitenland uitvoeren. Met CO2-uitstoot hier, en CO2-uitstoot tijdens het (gekoeld vlieg)vervoer. En dat dit vooral werkgelegenheid biedt voor mensen die we van ver halen en in Lingewaard ook nog woonruimte moeten vinden.
GroenLinks stelt voor om eens kritisch na te denken over de toekomst van dit gebied. We hebben huizen, natuur en ruimte nodig. En energie. Wie weet kan dat beter zónder zoveel kassen….
Column gepubliceerd in Hét Gemeente Nieuws 17-12-24