In het gemeentenieuws wordt wekelijks een interview met een lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 gepubliceerd. In week 51 was de beurt aan Lianne Duiven. Aan elke lijsttrekker werden dezelfde vragen voorgelegd.
Lianne Duiven (54), geboren in Oss, woont in Bemmel. Politiek actief sinds 1999. Nog één keer beschikbaar als lijsttrekker van GroenLinks Lingewaard.
Kiezer stemt op een persoon niet op een programma
Die stelling gaat niet op voor stemmers op GroenLinks. Zij stemmen op ideeën van de partij, niet per se op een persoon. Omdat de lijsttrekker bovenaan de lijst staat, krijgt die in de meeste gevallen ook de meeste stemmen. Bij GroenLinks gaat het over de waarden waar je voor staat.
Grote gemeente beter voor de democratie
De komende jaren krijgen gemeenten er vanaf 2015 taken bij op het gebied van WMO, jeugdhulp, en begeleiding naar werk. Ook de brandweer gaat steeds meer regionaliseren. Dat is een gigantische kluif. Gemeenten moeten daardoor steeds meer samenwerken Dat raadsleden daardoor steeds minder invloed krijgen geldt minder voor GroenLinks. Zowel binnen als buiten de raad zijn wij gericht op samenwerking.
Mensen van GroenLinks zijn overal te vinden om te overleggen en zaken met elkaar af te stemmen. Wij werken samen met GroenLinkse raadsleden van omliggende gemeenten. Ook GroenLinks wethouders van Lingewaard, Rheden, Arnhem en Nijmegen ontmoeten elkaar regelmatig. Wij hebben wel een eigen visie op het beleid voor Lingewaard en houden elkaar scherp hierop bij onze (steun)fractie.
Landelijke politiek drukt stempel op stemgedrag gemeenteraadsverkiezing
Je hoort het wel vaker, maar ik ben het met deze stelling niet helemaal eens. De Tweede Kamerfactie van GroenLinks wordt van onderaf gevoed door de afdelingen in het land. Tijdens de discussies in de Kamer over de doortrekking van de A15 heb ik regelmatig contact gehad met Ineke van Gent en Liesbeth van Tongeren (Kamerleden) om te delen hoe dit in Lingewaard speelt.
Een goed functionerende democratie is niet altijd gebaat bij totale openheid
Openheid in besluitvorming moet altijd, maar het is niet meer dan fatsoenlijk om in het openbaar niet over persoonlijke zaken te spreken. Er zijn wel momenten dat je met raadsleden of met een lid van het college een persoonlijk onderhoud hebt. In zo’n gesprek gaat het vooral om gedachtevorming over onderwerpen die al dan niet openbaar worden gemaakt, bijvoorbeeld in de raad.
Landelijk gaat het in media en politiek steeds meer om hypevorming.. Ik heb moeite met mensen in de politiek die een hype voeden.
Meer eigen verantwoordelijkheid bij de burger
We waren gewend dat de overheid ons van wieg tot graf verzorgde. Dat kan niet meer. Wij kunnen zelf meer initiatieven nemen om elkaar te helpen. We zijn niet meer gewend elkaar aan te spreken of om hulp te vragen. De regie moet meer bij de betrokkenen of hun naasten liggen. Lukt dat niet, dan moet de gemeente bijspringen. Mijn buurvrouw kan op mij rekenen.
Gevoel Lingewaard kun je niet afdwingen, moet groeien
GroenLinks is verbonden met alle kernen. Sommige inwoners hebben iets speciaals met hun woonkern, maar dat wil niet zeggen dat er onder de Lingewaardse inwoners harde tegenstellingen zijn. Mensen zijn er echt niet mee bezig. De tegenstellingen worden soms kunstmatig in stand gehouden
Onze partij haalt .... zetels
Drie!