Er zijn vele namen voor: burgerparticipatie, overheldsparticipatie....wij noemen het inwonersinitiatieven. Want met  ruim 45.000 Lingewaarders zijn er vele ideeën. Nu 2015 in zicht komt, komt er elke dag een langs.

Initiatief 10: Hergebruik geeft plezier!

Steeds meer mensen ontdekken dat spullen best een tweede leven kunnen hebben. Of een derde… Ruilen of opnieuw beschikbaar maken geeft voldoening en zinvol werk.

Zo opende eind 2014 Over&Weer kledingruil. Mensen met een beperking zorgen dat de kleding gewassen en gestreken is en regelen de ruil. Een ander mooi initiatief is het Repaircafé, waarbij kleine klusjes worden verricht om spullen weer heel te krijgen. Een kapot koffieapparaat repareren, een rits in een broek of een lijmklus.

Ook gebouwen kunnen (soms tijdelijk) een heel andere functie krijgen. Zo wordt er volop gemusiceerd in het oude zwembad van Bemmel en heeft de ABN/AMRO-bank een metamorfose ondergaan en is een kunstpaleisje  geworden. De oude gemeentewerf is nog steeds het theater van Koperen Kees. Door de inzet van vele handige vrijwilligers is er heel veel mogelijk!