Tijdens de raadsvergadering van 23 juni gaf Lianne Duiven een beschouwing over de mogelijkheden die GroenLinks ziet om, met een frisse blik op de toekomst, de nieuwe koers te realiseren. Voorzitter Harry de Vries kreeg van GroenLinks een verrekijker aangeboden, met de aansporing om hiermee verder te kijken dan de waan van alle dag, en de raad te helpen op koers te blijven.

 

Bij de begroting van 2011 heeft GroenLinks gesteld: het moet anders, de bakens moeten verzet! En we zien dan ook met genoegen dat het college daarmee is begonnen, de bakens worden verzet! Binnen 10 jaar moet immers 38 miljoen structureel minder uitgegeven, of meer verdiend worden.

We zien al een kentering in het personeelsbeleid, die zorgt voor een structurele lastenverlichting. GroenLinks ziet ook op andere terreinen mogelijkheden om gelden vrij te maken. Door kritisch te kijken naar zaken als Bergerden, de herstructurering van de glastuinbouw en de ombouw van bedrijventerreinen.

Inmiddels maakt het college structurele plannen voor bezuinigingen. Het formuleert beleid om voorzieningen betaalbaar én bereikbaar te houden voor mensen die het echt nodig hebben. Wij constateren in de WMO bijvoorbeeld terecht plafonds in voorzieningen en inkomenstoetsen bij ondersteuning. GroenLinks dringt erop aan ook op korte termijn breed te investeren in People, Planet en Profit, zaken immers die besparingen opleveren.

Hoewel we zien dat er een andere koers wordt gevaren, ligt het uiteindelijke doel echter nog te ver weg. We begrijpen dat die 38 miljoen niet ineens gevonden zijn, maar daarom verwachten we juist van het college plannen voor een langere termijn om Lingewaard duurzaam financieel gezond te krijgen. GroenLinks vraagt om een langetermijnvisie, een strategie en een tijdspad daarbij.

GroenLinks heeft bij de begroting van 2011 gevraagd om de begroting van 2012 op een nieuwe manier op te bouwen. Bij elk onderwerp willen we een helder antwoord zien op de volgende vijf W’s: Wat willen we gaan doen, wat willen we bereiken? Waarom willen we dat gaan doen? Welke activiteiten gaan we daarom ondernemen? Wat mag het kosten en hoe financieren we dat? Wanneer zijn we klaar of is het resultaat bereikt? Graag wil GroenLinks, liefst met de gehele raad samen, hierover al in een vroeg stadium meedenken.

GroenLinks constateert dat het college moed en lef heeft getoond door aan de sanering te beginnen. Dat het de koers drastisch heeft gewijzigd. GroenLinks ziet ook kansen. Het verliesgevende Bergerden kan bijvoorbeeld omgebouwd worden tot energiepark. Met windmolens, aardwarmte en biogas. Met tuinders die energie maken en warmte leveren aan bedrijven en woningen. Daar zou Lingewaard een voorloper in kunnen worden. En daar is vanuit Brussel, Den Haag en Arnhem vast geld voor te vinden.

We moeten meer dan tevoren handen ineenslaan om Lingewaard financieel duurzaam te maken. Hoe sneller hoe beter, wat ons betreft. Met elkaar……. Wij zijn tenslotte door de Lingewaardse samenleving niet alleen gekozen om goed met het geld om te gaan, maar ook en vooral om te werken aan een sociale, duurzame en inspirerende toekomst. GroenLinks zal dat zeker doen. En wat ons betreft, samen met de andere fracties, het college en het ambtelijk apparaat.

Tot slot wil ik Kees Telder bedanken voor zijn ferme woorden op TV-Gelderland over de A15. Geen tunnel, geen A15. Wat GroenLinks betreft had hij nog wel een stapje verder mogen gaan….

Dit is een samenvatting van de beschouwing van GroenLinks, uitgesproken door de fractievoorzitter, Lianne Duiven. De volledige tekst is te lezen via bijgevoegde link.