Op zaterdag 19 januari bracht Theater boven Water op initiatief van GroenLinks Lingewaard in de Kinkel in Bemmel de ‘Grote Keukentafelshow’. De acteurs verbeeldden in een intieme sfeer speels en ontroerend grote en kleine zorgen van mensen over de 'kanteling' in de Wet op de Maatschappelijke Ondersteuning (WMO).
In de volle zaal zaten zorgaanbieders, maar ook particulieren en betrokken politici. De brede problematiek van de ‘kanteling’ kwam naar voren in de gesprekjes aan de 'keukentafel'.
Zo hoorde de zaal o.a. de zorgen en belevenissen van een vader met een gehandicapte tienerdochter die misschien haar vergoeding voor persoonlijke verzorging en reiskosten kwijtraakt. Maar ook die van een thuishulp die steeds minder tijd heeft om echt aandacht te besteden aan haar cliënten. Een echtpaar dat een zorgboerderij beheert, vindt het erg moeilijk dat zij de ouders van hun 'zorgkinderen' niet kunnen garanderen dat die er over twee jaar nog steeds terecht kunnen, en een bezorgde moeder hoopt dat haar kinderen het later kunnen opbrengen om ook zélf te mantelzorgen.
Het publiek zag in de tableaus steeds treffend en ontroerend de kern van het probleem terug, vanuit verschillende invalshoeken bekeken. Speels en inventief kwam soms verrassend ‘logisch’ de richting van een mogelijke positieve oplossing naar voren. Belangrijk is daarbij in ieder geval: vertrouwen in wat je nog wél kunt, hulp uit de directe omgeving durven vragen en accepteren, en samenwerken.
De WMO (Wet op de Maatschappelijke Ondersteuning) regelt dat iedereen mee kan doen in de samenleving en zo lang mogelijk zelfstandig kan blijven wonen. De 'kanteling' van de WMO betekent dat ondersteuning door de gemeente voortaan op maat geschiedt. Standaardvoorzieningen zijn van de baan, de hulpvrager heeft voortaan recht op een persoonlijke oplossing. Zo blijft de WMO betaalbaar, nu en in de toekomst.
GroenLinks overhandigt een inventarisatie van de ‘zorgen’ van de Grote Keukentafelshow op korte termijn aan wethouder Van Eeten, ter ondersteuning van zijn beleid.
Naast individuele hulpvoorziening werkt de wethouder met zijn team aan een meer structureel vangnet. Daartoe hield de gemeente reeds in alle kernen 'keukentafelgesprekken' met burgers die hulp of een voorziening vragen. Er is ook een WMO-loket, waar een wmo-consulent aanvragers persoonlijk te woord staat. Een volgende stap, zo vertelde de wethouder, is het bij elkaar brengen en ondersteunen van een wijkgericht team van hulpverleners, vrijwilligers en mantelzorgers. In Doornenburg start binnenkort een proefproject.
GroenLinks ziet samen-redzaamheid als een belangrijke voorwaarde om iedereen mee te laten doen in de samenleving. Het is aan de gemeente dit te stimuleren en ondersteunen, liefst kleinschalig in alle kernen. Dan zal blijken dat de Lingewaardse samenleving terecht trots mag zijn op haar grote sociale betrokkenheid. Want 'iedereen doet mee' en 'iedereen doet ertoe'!
Foto's: Dirk Goldschmeding