GroenLinks vroeg twee weken geleden naar de opvatting van het college naar aanleiding van de commotie rondom het kinderpardon. Kinderen dreigen buiten de boot te vallen omdat regels te strak worden gehanteerd. Kinderen onder rijkstoezicht zouden wel, kinderen onder gemeentelijk toezicht zouden niet onder het pardon vallen. Alsof een kind daar iets van kan weten of iets aan kan doen?!
Kinderombudsman Marc Dullaert vindt het 'idioot' dat asielkinderen die langer dan vijf jaar in Nederland zijn toch worden uitgezet omdat zij onder toezicht van een gemeente stonden, in plaats van onder het vereiste rijkstoezicht. 'Deze kinderen waren gewoon op school ingeschreven, gingen naar sportclubs, er was contact met een maatschappelijk werker. Zij waren dus wel degelijk in het zicht van de overheid', zegt de Kinderombudsman. Bovendien: gemeenten zijn ook de overheid. Bij de aankomende decentralisatie gelden ze wel als decentrale overheid en bij het kinderpardon niet?!
Gelukkig is het Lingewaards college het met GroenLinks eens dat er ruimer gedacht moet worden en heeft "materieel geen bezwaar tegen de verruiming van het kinderpardon" zoals in de petitie wordt aangegeven. Daarin toont het college haar sociale gezicht. Dat de burgemeester ondertekening van de petitie als politieke daad beschouwt en daarvan afstand neemt betreuren wij. Soms moet je je nek uitsteken om bureaucratische regels aan de kaak te stellen. De oproep van VVD-burgemeesters aan VVD-staatssecretaris Teeven zou hierin kunnen helpen.
In de bijlage de reactie van het college op de vragen van GroenLinks.