Een dikke begroting. We zochten naar visie en strategie. We vonden slechts een status quo, in zeer algemene woorden. En onderzoeken, vele onderzoeken… zoals naar parkeerdruk in Huissen en veiligheidsbeleid. En beleidsplannen, vele beleidsplannen. En de uitvoering? Helaas, telkens lijkt geldgebrek de bepalende factor om zaken niet uit te voeren. Kom op college, dat kan beter: maak meteen goede plannen die weinig kosten! Zo startte de beschouwing van Lianne Duiven in de begrotingsraad van 12 november.
GroenLinks is voor samenwerking. Maar dan wel een samenwerking waarin we in transparant overleg als partners kunnen meedenken. Bij Presikhaaf blijven de tegenvallers komen. Wat er zich op Bergerden afspeelt, horen we pas als het mis dreigt te gaan. Het college praat raadsleden bij in vertrouwelijke bijeenkomsten. Dan blijkt dat zij die zitting hebben in het dagelijks bestuur net zo verrast te zijn als de rest van de raad dat er grote rampscenario’s zijn! Hoe kan dat? GroenLinks is ervan overtuigd dat een nieuwe term als ‘Next Garden’ de rampspoed niet zal kunnen keren! Er is nu echt een nieuwe weg nodig, een weg die leidt naar toekomstbestendige, duurzame vergezichten!
Duurzaam telen, biologische teelt. Delen van Bergerden bestemmen voor een energietransitie. Dat is visie op toekomst. GroenLinks heeft er een motie over. We geven namelijk de moed niet op dat ook dit college zich gaat realiseren dat duurzaamheid geen hype is maar een noodzaak! Om te zorgen dat het klimaat niet verder verslechtert. De vluchtelingenproblematiek uit oorlogsgebieden komt ook, door vluchtende bevolking voor droogte naar overvolle steden. En ook geldt: bij meer dan twee graden opwarming smelt de permafrost, met extra ontsnappende gassen en wordt opwarming onomkeerbaar. GroenLinks wil dit voorkómen. Hoe kijkt het college daartegenaan en de rest van de raad?
Bovendien: duurzame energie zal Bergerden wél winsten opleveren, in tegenstelling tot het almaar wachten op nieuwe ondernemers. Tenslotte: ‘duurzaamheid tot in de haarvaten’ de woorden uit het collegeakkoord, zouden automatisch in deze richting moeten leiden! Kom op college, dring bij de provincie aan op de omslag naar duurzame ontwikkelingen daar en doe zelf voorstellen.
Ondernemers komen bij GroenLinks klagen: zij zien hun initiatieven niet door de gemeente opgepikt, maar als een bal in het zand vallen. Die ervaring heeft GroenLinks ook: we suggereerden in 2014 om toeristen vanuit Nijmegen de weg te wijzen naar ondernemers in Bemmel met een bordje op de dijk. Nog steeds niet gebeurd! Geen interesse? Uitstel? Traagheid? College, zorg dat mensen, ook ondernemers, weten waar ze terecht kunnen en kom in actie. Zoek met ambtenaren naar mogelijkheden, daag uit! En bedenk dat vooral niet alleen zelf, maar vraag ondernemers mee te denken. Dát is overheidsparticipatie!
Ga te rade in andere gemeenten die leegstaande panden als uitdagingen zien en er innovatieve doelen mee bereiken door slimme oplossingen: pop-up-winkels, kunstgaleries, korting in huur voor startende ondernemers. Dat geeft nieuwe mogelijkheden, kost weinig en brengt levendigheid en kopers op de been. Creëer aantrekkelijke winkelgebieden met fietsgelegenheid en wandelmogelijkheid! Dit kost ook nog eens minder dan een parkeeronderzoek! Graag hoor ik hierop uw reactie.
Toerisme kan zich steeds meer als de economische motor ontwikkelen in Lingewaard. Samenwerking met landschaps- en natuurbeheerders moet dan wel veel sterker en scherper worden. Stel stimuleringsgelden beschikbaar voor boeren om hun erf toegankelijk te maken en hoogstamboomgaarden te behouden. Het budget voor programma landschap is schrikbarend laag: 1,5 miljoen, waarbij 1 miljoen wegvloeit naar administratieve taken zoals bestemmingsplannen. Kom op college, zet deze gelden doelmatiger in en investeer in de Betuwse waarden!
Ook het ondergeschoven kindje, de Lingewaardse cultuur, wordt maar geen blozende baby! GroenLinks hoort graag wanneer de raadswerkgroep cultuur die in september zou starten wél gaat beginnen.
De sportclubs blijven de gemeente steeds een paar doelpunten voor. De Bemmelse tennisclub trekt haar eigen plan. Zo ook de basketbalclub. Waarom deelt u de financiële afspraken met de Batouwe niet met de raad?
Voorzitter, visie en vertrouwen – open en transparant, daar draait het om volgens GroenLinks. Niet alleen vertrouwen in de raad, maar vooral vertrouwen in burgers, in elkaar. Loslaten kan bést, zoals we gisteren hoorden bij de GroenLinks/PvdA-bijeenkomst over inwonersinitiatieven. Ook de Tweede Kamer deelt die overtuiging. Zie de daar aangenomen motie experimenten bijstand van GroenLinks, D66, PvdA en SP. Volg hen in dit vertrouwen en omhels onze motie hier met gelijke strekking!
Kom op college, je hoeft alleen maar te handelen naar de titel van je eigen collegeakkoord!
Lianne Duiven, GroenLinks