Op woensdag 4 maart hield GroenLinks Bovenbetuwe (Lingewaard, Overbetuwe, Neder-Betuwe) een Algemene Ledenvergadering. Speciale gast was Wijnand Duyvendak. Aan de hand van zijn inspirerende inleiding werden de kredietcrisis en de klimaatverandering onder de loep genomen.
Lianne Duiven, fractievoorzitter van GroenLinks Lingewaard, geeft een samenvatting van de bijdrage van Wijnand Duyvendak en het gesprek dat daarop volgde:
“Niet over twintig, maar al over vijf jaar moeten mensen wereldwijd in staat zijn zichzelf te beschermen tegen de gevolgen van de opwarming van de aarde. Zo blijkt de Noordpoolkap door het smeltproces veel eerder dan verwacht doorvaarbaar. Overal op de aardbol dreigen daardoor overstromingen in landen in delta’s, zoals Nederland. Ook de gletsjers van de Himalaya smelten, de grootste bron van drinkwater en irrigatie voor India en Pakistan. Bovendien zullen grote hoeveelheden CO2 en methaan vrijkomen bij ’t ontdooien van de bevroren toendra’s in Azië.
We merken echter nu ook al dat het klimaat verandert: wat wilde iedereen graag het ijs op, afgelopen winter! Wie weet immers hoe lang het gaat duren voordat het weer zover is…
Rijke landen als Nederland kunnen veel opvangen. Maar de tijd dringt! En hoe solidair is ’t rijke westen met de ontwikkelingslanden?
Gelukkig echter biedt elke crisis kansen. De grote aandacht voor de problematiek kan leiden tot juiste maatregelen: Niemand twijfelt meer aan de kwalijke rol van CO2 in het broeikaseffect. Nieuwe technologie krijgt hierbij ’n grote rol: in Duitsland zijn 300.000 mensen aan het werk in de zonne- en windenergie. In Denemarken komt 20% van de energie uit wind. Ook Nederland biedt weer subsidies om duurzaam te investeren. Wie had verwacht dat er ineens zoveel vraag is naar energiezuinige en elektrische auto’s en scooters? Steeds meer politici durven moedige stappen te nemen. In de VS investeert Obama in de ‘Green New Deal’: groene maatregelen om de crisis te bezweren!
En ondertussen gebeurt er al heel veel bij burgers: de consument en maatschappelijke bewegingen stellen zich kritisch op. Immers: zonder verlies van welzijn is de klimaatcrisis te keren! Woningisolatie, afsluitbare diepvriezers in de winkels, minder en bewuster vlees eten, naast meer seizoensgroente uit eigen land; dat alles handhaaft de kwaliteit van het leven terwijl het tegelijkertijd het klimaat verbetert.
Heel belangrijk is de Klimaatconferentie eind dit jaar in Kopenhagen. Op dat podium moeten landen in samenwerking wereldwijd de milieukoersen gaan wijzigen. De voorbereidingen zijn al in volle gang!”