Een raadsvergadering met als grootste discussiepunt de duurzame energievisie van het college. Verder veel hamerstukken, de impasse van bedrijventerreinen, en de aanstelling van de nieuwe vertegenwoordiger van GroenLinks in de rekenkamercommissie.

Onze GroenLinks vertegenwoordiger in de rekenkamercommissie, Marc Janssen, verhuisde naar Tilburg en moest daarom stoppen met zijn waardevolle werk in deze commissie. We bedanken Marc voor zijn deskundige inzet! Gelukkig hebben we in Helmut Rauschenberg een prima opvolger gevonden, die in de raad van 11 december door de burgemeester beëdigd werd. Helmut, veel succes in deze nieuwe functie!

Strategie bedrijventerreinen

Al vanaf dat wij in de raad zitten, 2006 dus, proberen we aandacht te krijgen voor het feit dat het een illusie is bedrijventerreinen vol te krijgen en daarmee geld te verdienen. Niet voor niets stemden wij tegen Pannenhuis 2, tegen Agropark 2 en tegen Houtakker 2. Blijkbaar heeft Lingewaard de crisis nodig gehad om het tot zich door te laten dringen. Nu zitten we met de gebakken peren en wethouder Peren kan dit niet oplossen, helaas. Want ook Bergerden zit in de problemen. De glastuinbouw kost teveel en levert te weinig op: energiekosten (hoewel die momenteel verminderen), transportkosten en de teelten voegen steeds minder waarde toe. Tomaten en paprika’s hier kweken en dan op transport zetten levert eveneens minder op. En wat duurzaamheid betreft is dit inderdaad geen goede optie. GroenLinks vindt het beter eens na te denken over een échte transitie van Bergerden, dan steeds te blijven pappen en nathouden. En dan denken wij aan transitie naar een duurzaam energiepark. College, zet daarop in en ga niet steeds met kleine operaties proberen Bergerden te helpen!

Dan de bedrijventerreinen Agropark 2 en Pannenhuis 2: ook hier moeten we echt denken aan een heel andere invulling dan de huidige. De concurrentie is groot tussen bedrijventerreinen en Lingewaard heeft niet veel toe te voegen. Het was echt overspelen van de Lingewaardse hand door deze parken aan te leggen; nu moet het verlies  genomen worden. Ombestemmen zouden we moeten doen zodra er een garantie ligt dat een bedrijf hier werkelijk zich gaat vestigen. Immers: ook bij Houtakker 2 werd telkens geroepen dat de bedrijven in de rij stonden. Ja, tot we ze nodig hadden. Toen bleken ze ook bij anderen in de rij te hebben gestaan…

Vandaar onze motie waarin we het college vragen vast voor te sorteren op:

  • maatwerk te leveren door pas om te bestemmen per concrete vraag of ondernemer;
  • om te bestemmen in de lijn van de vastgestelde ruimtelijke structuurvisie 2012-2022 'Ruimte Samen Delen', het brugdocument tussen sociale visie en ruimtelijke structuurvisie;
  • plannen voor herbestemmen af te stemmen met Park Lingezegen om synergie te bereiken, waardoor zowel in Lingewaard als in Park Lingezegen het toerisme kan worden versterkt.

Door deze motie heeft GroenLinks aandacht gekregen voor de afspraken die er lagen en het college aangezet tot verder denken dan het plan dat er lag. Aangezien deze motie niet zou worden gesteund, heeft GroenLinks deze ingetrokken.

Duurzame energievisie

De politieke avond over dit onderwerp bracht een uitermate gedreven en deskundige inbreng vanuit verschillende hoeken, zoals van het burgerinitiatief Lingewaard Energie. Met argumenten om vooral de ambities niet naar beneden bij te stellen, en om windenergie niet bij voorbaat uit te sluiten. Om de klimaatdoelstellingen te halen is namelijk meer nodig dan alleen zonnepanelen plaatsen, isoleren  en energiegebruik beperken. Zelfs het CDA leek daardoor overtuigd en verspreidde wijzigingsvoorstellen. Via de mail kregen de fractievoorzitters te horen dat de wethouder dit geen goede wijzigingen vond, maar wel met een nieuwe energievisie zou komen vóór de presentatie van de kadernota in 2015.

Dat zette velen op het verkeerde been. Vandaar dat GroenLinks uitstel van dit agendapunt voorstelde, in afwachting van het nieuwe voorstel. Hierin werden we echter niet gesteund.

Voor GroenLinks is een duurzame energievisie en belangrijk onderwerp. Niet voor niets organiseerden we in oktober al een windenergieavond. Het heeft GroenLinks verbaasd dat er, terwijl er nog een duurzaamheidsvisie tot en met 2015 ligt en daarmee een uitvoeringsdocument, de ambitie ineens naar beneden wordt teruggeschroefd. De afspraak van deze coalitie was immers dat het beleid zou worden voortgezet. Bij het Lingewaards burgerinitiatief, Lingewaard Energie, is de verwachting dat de ambitie blijft staan, minstens tot in 2015. Net als bij de rest van de Lingewaardse bevolking. Immers, dit besluit is unaniem door de vorige raad genomen en een aantal besluitpunten die nu voorliggen staat daar haaks op. In sporttermen: het spel wordt veranderd tijdens de wedstrijd.

Het lijkt alsof het college uit het energieakkoord van het rijk, de omgevingsvisie en windvisie van de provincie een verkeerde conclusie heeft getrokken, namelijk dat we MOETEN afwaarderen in ambitie voor klimaatbeleid en dat we MOETEN afzien van windenergie. Vlak voor de raadsvergadering kwam nog informatie van het college met aanvullende argumenten waarom we terug moeten in ambitie. Vrijwel tegelijk met de cijfers over het uitzonderlijk weer van afgelopen jaar…

Het doel moet zijn een beperking in CO2-uitstoot. Een kwestie van rentmeesterschap. Immers, de fossiele brandstoffen raken op, ze zorgen voor enorme vervuiling en worden zwaar gesubsidieerd. GroenLinks vindt een warmtenet, waar het college grote verwachtingen van heeft, slechts een tijdelijk middel om alleen tijdens de transitie naar duurzamere energieopwekking in te zetten. Want wat als er minder tuinders gebruik maken van dit net? Wie gaat dat betalen? Wat als er te weinig afval om te verbranden is? Moeten we dat vanuit Engeland laten komen om warmte in Bergerden te krijgen? Vragen genoeg, helaas geen duidelijke antwoorden.

Lianne Duiven: Lingewaard heeft ambitie, Lingewaard is gestart met duurzaamheid. Vroeg de wethouder in 2007 nog aan ons wat klimaatneutraal eigenlijk betekende, vijf jaar later weet men de noodzaak van duurzaamheid. Maar college, ga niet terug in ambitie. Probeer te halen wat mogelijk is. Zet in op duurzame opwekking, het burgerinitiatief Lingewaard Energie helpt u mee. Er zijn ondernemers die staan te popelen een windpark te bouwen. Met veel voordelen voor de Lingewaardse bevolking. Beloon die initiatieven en zoek ze in ieder geval verder uit!

Om langer de tijd te hebben om dieper inhoudelijk op de materie in te gaan, en niet tweemaal binnen een half jaar over hetzelfde te debatteren, stelde GroenLinks voor om de beslissing uit te stellen tot de eerste raadsvergadering van 2015. Helaas werd dit voorstel slechts gesteund door een minderheid van bestaande uit de PvdA, D66, SP en één lid van B06/L2000. Dat betekent dat het college de deur naar windenergie dichtgooit en er binnen een halfjaar nogmaals een discussie kan komen.