Tot en met 1 april 2019 kunnen gemeenten in Gelderland in het kader van het programma ‘Gelderse proeftuin ’ een plan indienen voor subsidie om een wijk aardgasvrij te maken. GroenLinks roept de gemeente Lingewaard op een plan op te stellen om voor deze subsidie in aanmerking te komen.

De gemeente die het beste plan indient voor het aardgasvrij maken van een wijk, ontvangt van Provinciale Staten €5 miljoen subsidie als ‘Gelderse proeftuin’. De provincie beoordeelt de plannen onder meer op financiële onderbouwing, planning en het draagvlak onder bewoners. Vóór de zomer besluiten Provinciale Staten wie het beste plan heeft ingediend en de €5 miljoen subsidie ontvangt.

De gemeenten Nijmegen en Wageningen kregen afgelopen jaar al een rijkssubsidie voor het aardgasvrij maken van een wijk. Zij gaan in samenwerking met bewoners, ondernemers en woningcorporaties elk een wijk aardgasvrij maken, en zullen hun kennis en ervaring delen met andere gemeenten. Ook de wijk Zilverkamp in Huissen zal, als ‘Wijk van de Toekomst’ met geld en expertise vanuit het Gelders Energie Akkoord, starten met het overschakelen van aardgas op andere warmtebronnen.

Omdat wijken aardgasvrij maken zeer urgent, maar ook erg duur is, vindt GroenLinks het vanzelfsprekend dat ook de gemeente Lingewaard in aanmerking wil komen voor dit prachtige aanbod van de provincie. GroenLinks vraagt het college dan ook welke wijk in Lingewaard zij wil voordragen voor de provinciale subsidie en welke acties zij inmiddels daarvoor heeft ondernomen.