In het voorjaar startte het Lingewaardse Jaar van de Bij met een Bijenmarkt. Veel ideeën die daar gepresenteerd of geboren werden, zijn inmiddels uitgewerkt. Bijenhotels, educatie op scholen, groenbeheer van de gemeente, en acties gaan van start. Nu er landelijk commotie is over met gif bespoten planten in tuincentra wordt het nog belangrijker om in ieder geval in Lingewaard de bijen en andere bestuivers te beschermen.
Bijenhotels
Tussen de Veldschuur en het Dijkmagazijn is een bijenhotel voor solitaire bijen geplaatst, beschikbaar voor de bijen-educatielessen in de basisscholen. De meeste poppen zijn inmiddels uitgekomen en een flink aantal ’kamers’ van het hotel is in gebruik genomen. Er zijn afspraken gemaakt over het onderhoud van het enorme bijenhotel op het terrein van de Veldschuur. Ook komt er een overdekte bijenstal voor een aantal volken honingbijen.
Educatie
Stichting Lingewaard Natuurlijk besteedt op alle lagere scholen tijdens de natuur- en milieulessen nu ook aandacht aan de (wilde) bijen. Er is speciaal lesmateriaal ontwikkeld voor de veldlessen met kleuters, dat inmiddels enthousiast in gebruik is genomen. Doelstelling is het overwinnen van de angst van kinderen voor bijen en bevorderen van milieubewustzijn. In het Dijkmagazijn worden ook workshops bijenkastjes bouwen voor de jeugd gegeven.
Bijenkennisbank SWL
Stichting Welzijn Lingewaard (SWL) is heeft op de website een plaatsje ingeruimd voor de bijenkennisbank, met links naar lokale natuur- en educatiesites. Zie: http://www.swlingewaard.nl/. Ook gaat SWL actief vrijwilligers werven voor activiteiten, zoals het beheer van bloemenweiden en meehelpen met de bouw van een bijenstal.
Groenbeheer
De gemeente Lingewaard is officieel lid geworden van het Bijenlint en heeft daarvoor een oorkonde ontvangen. Daar moet natuurlijk wat tegenover staan. De voormalig voorzitter van de imkervereniging Oost-Betuwe, Erik Blankert, gaf een informatiebijeenkomst over bijen aan de gemeentewerkers. Nu wordt de eerste stap gezet: de bermen langs de Heckenrathweg worden ingezaaid met een mengsel van rode en witte klaver. Deze planten bloeien bijna het hele jaar door en zijn een voedselbron voor bestuivende insecten.
Acties
De Bijenhof (plekje met bijenstallen van de imkers) houdt een Open Dag op zaterdag 7 juni, van 13.00 tot 16.00 uur in de Tuinlaan in Bemmel. Een vervolg van de Bijenmarkt, tijdens de Dag van het Park Lingezegen op 29 juni, is in voorbereiding. We zoeken daarvoor ook samenwerking met hoveniers en tuincentra. Informatie over nieuwe bijeninitiatieven is te vinden in de column van SWL in Het Gemeente Nieuws en op de site van GroenLinks.
Contact
De initiatiefgroep 'Lingewaardse Jaar van de Bij' bestaat uit een afvaardiging van: GroenLinks Lingewaard, Lingewaard Natuurlijk, Stichting Welzijn Lingewaard, Imkersvereniging Oost Betuwe, Park Lingezegen, Doornik Natuurakkers, Bemap Houtmeel en de Gelderse Natuur en Milieu Federatie.
Heb je ideeën en of wil je actief deelnemen? Mail naar lingewaard@groenlinks.nl of contactpersoon Karin Verlaan: karinverlaan@kpnplanet.nl.