In de raadsvergadering van 4 december bezorgdheid over de participatiewet en de financiën van Presikhaaf bedrijven. Niet eerder kregen gemeenten in korte tijd zoveel verantwoordelijkheden van het Rijk overgedragen, met tegelijkertijd zulke enorme bezuinigingen. GroenLinks probeerde samen met andere partijen nog een en ander te repareren. En zag ook wat lichtpuntjes.
Participatiewet
In de Tweede Kamer heeft GroenLinks voor het eerst in de geschiedenis van onze partij tegen de begroting van het gemeentefonds gestemd. Vanaf 1 januari 2015 worden de gemeenten verantwoordelijk voor uitvoering van de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning, Participatiewet en Jeugdwet. Dat vindt GroenLinks een kans. Maar, waar in het bedrijfsleven over frictiekosten en overgangsregelingen wordt gesproken, gaan deze decentralisaties echter gepaard met grote bezuinigingen op zorg en participatie. Niet eerder kregen gemeenten in korte tijd zoveel verantwoordelijkheden van het Rijk overgedragen, met tegeijkertijd zulke enorme bezuinigingen. De decentralisaties gaan over heel fundamentele zaken: gezondheid, zorg, en deelnemen aan de samenleving. Door bij de invoering van deze wetten zoveel te bezuinigen, brengt het kabinet de zorg voor kwetsbare mensen willens en wetens in gevaar. Dat is onverantwoord.
GroenLinks wil zoveel mogelijk van te voren zien te repareren. Daarvoor zien we nauwelijks kansen, alles is al dichtgetimmerd. Vandaar dat we een voorstel (amendement) maakten om te zorgen dat het langer wordt uitgesteld dat mensen in de problemen komen. We konden nu kiezen tussen: heel slecht en iets minder slecht. Hiermee boden we een kans aan mensen die er echt niet voor kiezen om in een uitzichtloze situatie te verkeren. Hoe meer je aan de grond zit hoe moeilijker het wordt om te participeren en juist dat participeren zou het doel van deze wet moeten zijn.
Het amendement, mede ingediend door PvdA en SP, werd door de raad verworpen. Halverwege volgend jaar, als duidelijk is over hoeveel mensen het gaat en wat de kosten daarvan zijn, zal GroenLinks hier ongetwijfeld op terugkomen.
Begroting Presikhaaf
GroenLinks is mede-ondertekenaar van de brief met het gevoelen van de raad over de bedrijfsvoering van Presikhaaf. Toch zouden we de brief naar Presikhaaf nog wel wat fermer en directiever willen formuleren. Minder wollig, gewoon zeggen wat we bedoelen. Dit zijn onze hoofdpunten:
- de raad wil concrete resultaten zien van de afslanking van de organisatie en de bijpassende reductie van kosten (met verwijzing naar geslaagde voorbeelden elders in het land)
- de raad wil initiatieven zien om de bedrijfsvoering flexibel klaar te zetten voor de toekomst
- de raad wil inzage hebben in de maatregelen die genomen worden om de organisatie financieel gezond te maken
- de raad wil in het kader van de Participatiewet, weten hoe Presikhaaf Bedrijven een professionele bijdrage gaat leveren aan een bredere inzet voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Dit voorstel werd door het college overgenomen als onderdeel van de brief.
Begraafplaatsen
Voor een nieuwe urnenmuur op de begraafplaats van Gendt wordt €50.000 uitgetrokken. Dat kan anders volgens GroenLinks. Er zijn zoveel deskundige, ervaren Gendtenaren die weten van stenen en metselen en met liefde voor het vak. Gun deze mensen een kans om eer te leggen in zo’n project waar de begraafplaats Gendt van opknapt. De wethouder nam de suggestie van GroenLinks over om samen te werken met bewoners en bedrijven.
Dorpsstraat Gendt (Catootje)
GroenLinks zou het liefst hebben dat 'Catootje naar de botermarkt ging en kon maken wat ze zag', zoals in het oude liedje. Maar wat we zien is een pand dat verder en verder verpaupert. En aangezien er geen weldoeners zijn opgestaan de laatste jaren om dit pand te bewaren, zijn we blij dat er nog iets van een torentje blijft.
Veilingterrein
Prima dat er een bestemming is gevonden voor het veilingterrein door de verkoop aan Van Dalen. We zitten echter nog wel in onze maag met de milieucategorieen. Voor een deel is milieucategorie 4.2 bestemd. Dat mag echter zomaar door het college opgerekt worden tot 5.2, een zware milieucategorie. Dat willen we niet. De raad moet hierover weloverwogen kunnen meebeslissen. Vandaar ons amendement, samen met de SP.
Dit werd door de raad verworpen, waarmee de zeggenschap over opschalen naar meer lawaai en meer vervuiling bij het college blijft liggen.
Looveer met horeca
Horeca bij het Looveer, zoals vroeger ook het geval was. Een mooi initiatief om Lingewaard nog aantrekkelijker te maken. Goed voor de ondernemer, goed voor toerisme en natuurlijk ook voor iedere Lingewaarder die van de omgeving gaat genieten!