Ook Milieudefensie vindt het doortrekken van de A15 een slecht idee: meer ruimte voor de auto maakt de verkeers- en milieuproblemen op termijn alleen maar groter, en er zijn alternatieven. Als de A15 dan toch wordt doorgetrokken, moet gekozen worden voor een oplossing die de omgeving zo weinig mogelijk belast. Bewoners- en milieuorganisaties, waaronder Milieudefensie Nijmegen en Arnhem, roepen op om een petitie daarover te tekenen.
Uit de nieuwsbrief van Milieudefensie, regio Nijmegen:
Alternatief voor doortrekking A15 is mogelijk
Het Rijk, de provincie en de stadsregio willen de A15 doortrekken van Bemmel naar Zevenaar. Milieudefensie vindt dat een slecht idee: meer ruimte voor de auto maakt de verkeers- en milieuproblemen op termijn alleen maar groter. Beter kan worden ingezet op het ontmoedigen van onnodige automobiliteit en het aanbieden van alternatieven. Helaas heeft het kabinet alle plannen geschrapt om metbeprijzing te sturen op autogebruik. Maar investeren in een robuuster openbaarvervoer-netwerk is nog wél mogelijk. De plannen liggen er, alleen de uitvoering verloopt traag. Het betekent o.a. nieuwe stations, spooruitbreidingen, HOV, transferia en meer uitleenpunten voor de OV-fiets (ook elektrisch). Investeren in fietsroutes en -voorzieningen is eveneens van groot belang. Aanvullend zou de capaciteit van het bestaande weggennet (A12, Pleyroute) beperkt uitgebreid kunnen worden, met beschermende maatregelen voor omwonenden.
Helaas is slechts een slap aftreksel van deze maatregelen opgenomen in het Regio Combi Alternatief, dat is opgenomen in de Trajectnota/MER voor de A15. Tot en met 26 september kan ieder die dat wil een zienswijze indienen over deze Trajectnota/MER, waarin meerdere oplossingen voor de verkeersproblemen zijn uitgewerkt. Kijk hier voor meer informatie.
Petitie over doortrekking A15
Om financiële redenen willen de provincie, de stadsregio en het Rijk bij doortrekking van de A15 afzien van een tunnel onder het Pannerdensch kanaal. Ook een verdiepte ligging en de bestaande oprit naar de A12 bij Zevenaar zijn geofferd. De meeste direct betrokken gemeenten vinden deze keuzes onaanvaardbaar. Achttien bewoners- en milieuorganisaties, waaronder Milieudefensie Nijmegen en Arnhem, hebben het initiatief genomen tot een petitie. Onder hen leven verschillende meningen over nut en noodzaak van de A15-doortrekking. Maar allemaal zijn ze het erover eens dat áls de A15 wordt doorgetrokken, gekozen moet worden voor een oplossing die de omgeving zo weinig mogelijk belast. Steun deze petitie, zodat leefbaarheid en landschap niet worden vergeten: petities.nl/petitie/doortrekking-a15-niet-ten-koste-van-leefbaarheid.