Natuurlijk, de meeste mensen waren naar de raadsvergadering gekomen vanwege de trolley, maar er waren ook nog andere onderwerpen... Zoals terugdringen van energiegebruik -om te beginnen in het gemeentehuis- en conclusies uit het declaratieonderzoek.
Een handjevol bleef tot ook het centrumplan Huissen was goedgekeurd.
Minder licht
GroenLinks grijpt landelijke en internationale acties aan om aandacht te vragen voor een duurzamer Lingewaard. Zoals 'Earth Hour' op 23 maart. Dan gaat wereldwijd een uur lang het licht uit om stil te staan bij onnodig energiegebruik én om aandacht te vragen voor de donkerte om ons heen die steeds meer verdwijnt.
Voor GroenLinks aanleiding om te vragen of Lingewaard hieraan komend jaar mee kan doen, maar ook om vanaf nú al te zorgen voor terugdringen van onnodig electriciteitsgebruik (verlichting!) in het gemeentehuis.
Meer grip
Naar aanleiding van het onderzoek naar declaraties streven wij naar de borging van afspraken. De raad had na de vorige bonnetjesaffaire het gevoel er alles aan gedaan te hebben om heldere, sluitende afspraken te maken over declaraties en budgettering. Daarom is het juist zo precair dat het weer mis ging.
GroenLinks heeft daarom een motie ingediend met het doel uitvoering van raadsbesluiten beter te bewaken. De burgemeester zegde hierop toe de materie intern te bespreken en daarna met de raad in overleg te gaan. Tot dan houdt GroenLinks de motie aan. Laten we hopen dat het eenmalig mis is gegaan…
Trolley
Het was zo’n prachtige kans: meer hoogwaardig openbaar vervoer in Lingewaard. Een trolley op groene stroom met een vaste route die tien jaar gegarandeerd blijft, en dankzij vette subsidies vanuit Europa, de Stadsregio en Connexxion, voor een relatief kleine bijdrage van Lingewaard zelf. Met als bonus aanpassingen aan infrastructuur, de rotondes en wegdelen. Doel: betere verbinding van Lingewaard met Arnhem en minder files.
Natuurlijk ziet Groenlinks ook liever nóg hoogwaardiger OV!.Niet voor niets organiseerden wij al in 2008 de discussieavond met de PvdA over de trolley of de tram. Natuurlijk volgen ook wij ontwikkelingen rondom waterstofbussen en begrijpen we dat omwonenden en scholen huiverig zijn. Maar wij schatten in dat deze bezwaren in samenspraak met de gemeente tot een goede inpassing kunnen leiden. En de draden? Die zijn mooier in te passen dan de plaatjes in De Gelderlander doen vermoeden.
We hadden buiten de (georganiseerde) tegenstand gerekend. Een referendum leek een oplossing om van meer Lingewaarders te horen hoe men er tegenaan keek. Er zaten echter aan het referendum meer kosten dan we vermoedden. Dan is het beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald en het referendum af te blazen voor de financiën daarvoor zijn uitgegeven.
Blijft de trolleykeuze. GroenLinks heeft niet kunnen inschatten dat dit onderwerp zoveel politieke impact zou hebben in Lingewaard. Voor ons gaat het over verbeteren van Openbaar Vervoer. We zagen in de trolley een grote kans. Dat werd beaamd door het college dat, met de toenmalige wethouders Schut van B06-L2000 en Janssen van lingewaard.NU besloot er in de begroting voor 2012 geld voor te reserveren. Helaas bleek tijdens de stemming dat het voorstel met slechts één stem verschil werd verworpen.
Een gemiste kans voor Lingewaard.