Per 1 juli 2019 moeten rolstoelen een nieuw type vastzethaken bezitten voor vervoer in een taxibusje. Sommige door de gemeente verstrekte rolstoelen voldoen nog niet aan deze eis en niet alle rolstoelgebruikers zijn hiervan op de hoogte. GroenLinks dringt erop aan dat de gemeente  er voor zorgt dat alle rolstoelers ook na 1 juli van het openbaar en doelgroepenvervoer gebruik kunnen maken.

Met ingang van 1 juli 2019 verloopt de overgangsperiode voor de code Veilig Vervoer Rolstoelen. Volgens de nieuwe regelgeving dient de rolstoel voor vervoer in een bus(je) te zijn voorzien van een bepaald type ‘vastzethaken’, gecertificeerd met ISO 7176-19. Sommige door de gemeente verstrekte rolstoelen voldoen nog niet aan deze eis. Niet alle rolstoelgebruikers zijn op de hoogte van deze wijziging en AVAN zou dus per 1-7-2019 kunnen weigeren hen te vervoeren. Bij navraag blijkt dat verschillende gemeenten, waaronder Nijmegen, hun rolstoelgebruikers actief hierover informeren.

GroenLinks vraagt daarom of het college bereid is om -samen met RSR revalidatieservice- rolstoelgebruikers te informeren over de wijzigingen in de regelgeving en de maatregelen die nodig zijn om te voldoen aan de nieuwe regels. En om dit op korte termijn te doen, aangezien aanpassing van de rolstoelen de nodige tijd zal vergen.