GroenLinks is blij met de pilot vroegsignalering huurschulden. Een mooie eerste stap. Wat ons betreft is dat slechts één onderdeel van de schuldenproblematiek. Schulden lopen nu op door vele kosten en stapelingen. Na een schuldhulpverleningstraject van drie jaar, blijft er vaak een restschuld over. Dus is het, om preventief te kunnen helpen, nodig om vroeg in gesprek te gaan en maatwerk te leveren. Evenals werken met een deurwaarder die een sociaal verantwoord incassobeleid voert.

Om bij schuldenproblematiek een stapje in de richting te zetten van een betere en humanere ondersteuning diende GroenLinks een motie in, die raadsbreed werd aangenomen.

De gemeente is verantwoordelijk voor schuldhulpverlening en voor uitvoering en handhaving van de participatiewet. De motie roept de gemeente op om al het mogelijke te doen om te voorkomen dat kwetsbare inwoners door toegepaste dwangmiddelen of (verhogingen van) boetes van de zijde van de overheid verder in financiële problemen komen.

Door een beslagvrije voet van minimaal 95% van de bijstandsnorm als uitgangspunt te hanteren; contracten af te sluiten met deurwaarders met een sociaal verantwoordelijk incassobeleid; een aanmaningsbrief in eenvoudig Nederlands te gebruiken door zowel Team Belastingen als  Sociale zaken, en deze zo snel mogelijk te versturen om zo eerder in contact te komen met de desbetreffende inwoners. Verder dient er zoveel mogelijk maatwerk geleverd te worden bij schuldhulpverlening en beslaglegging, en alle informatie makkelijk te vinden zijn op internet. 

In de bijlage de volledige tekst van de motie.