In de raad van 13 december stonden veel bestemmingsplannen op de agenda. Het veegplan bedrijventerreinen niet, ondermeer omdat er nader overleg nodig was met bedrijven waarvan de milieucategorie gewijzigd dreigde te worden zonder dat ze daarin gekend waren. Uit de zienswijzen van inwoners op bouwplannen lezen we soms onvrede bij mensen: hun plan is afgewezen en de buren kregen een soortgelijk plan wél voor elkaar. Is er in de communicatie met de gemeente iets niet duidelijk geweest?
GroenLinks adviseert de gemeente om in voorkomende gevallen met mensen mee te denken. Samen onderzoeken wat wel mogelijk is en uitleggen waarom iets volgens de regels niet kan. En vooral suggesties geven hoe een plan mogelijk wél kan slagen. Inwoners tegemoet treden met een proactieve houding dus, zeg maar het JA-loket. Zo ervaren inwoners dat de gemeente er ook voor hen is, in plaats van dat ze het gevoel krijgen tegengewerkt te worden!
GroenLinks dringt er bij de gemeente op aan toe te zien dat ook projectontwikkelaars vooraf overleggen met eigenaren, belanghebbenden en omwonenden zodat zij hiermee in de plannen rekening kunnen houden. Dit leidt tot soepeler afspraken en tevreden inwoners.
Invloed van inwoners op de omgevingskwaliteit kan geregeld worden door de historische kringen te laten meedenken in de welstandcommissie. Op een vraag van GroenLinks heeft de wethouder Janssen toegezegd dat de historische kringen per interne beleidsregel een uitnodiging ontvangen aanwezig te zijn, ook bij de kleine commissie. Zo kan iemand van de historische kring als vertegenwoordiger van de betreffende kern aanwezig zijn en invloed uitoefenen op het beleid.