Met twee elektrische auto's bezocht GroenLinks samen de burgemeester Schuurmans het Liandergebouw in Duiven. Waar eerder lelijke gebouwen stonden, laat Liander zien dat upgraden mogelijk is.

Wie met de auto naar Ikea in Duiven gaat, komt langs het ‘nieuwe’ indrukwekkende gebouw van energie netbeheerder Alliander op het industrieterrein van Duiven. Onderzoek via Google leverde een boeiend verslag op over de bouw en doelstellingen door Alliander en een interessante rapportage over de architect Thomas Rau in Tegenlicht ( VPRO). Tot slot maakte een artikel in de Volkskrant van 21 januari 2016 ons zodanig nieuwsgierig dat we dit wel met eigen ogen wilden zien. We waren aangenaam verrast toen bleek dat een excursie naar dit gebouw op korte termijn geregeld kon worden. Het leek ons een mooie gelegenheid om onze burgemeester mee te vragen op werkbezoek en gelukkig vond zij dat ook. 

Het project ‘Circulaire Herhuisvesting Duiven’ is geen doorsnee kantoorproject. Bestaande oudbouw - een verzameling van losse jaren-tachtiggebouwen - is niet afgedankt, maar overhuifd door een golvend dak. Daardoor is een mooi strak nieuw geheel ontstaan met in het hart een groot atrium. Ontmoeten en verbinden worden door de bouw en inrichting gestimuleerd en gefaciliteerd.

Uitgangspunten bij het ontwerp waren:

  • Circulair bouwen: bijna 80% van de oudbouw is hergebruikt. De oudbouw is herbekleed met stroken afvalhout die van de verbrandingsoven zijn gered, en met verticale groene tuinen.
  • Een positieve energie balans: het gehele gebouw levert 50% energiebesparing op t.o.v. de oude gebouwen. Veel aandacht voor het BaOpt luchtverdelingssysteem en de 9500 m2 aan zonnepanelen.
  • Activiteitgericht werken: 1550 mensen optimaal huisvesten volgens de principes van het Nieuwe werken
  • Een relatie met het gebied: wat kan je samen met de buren doen?
  • Integraliteit: partners werken vanaf het ontwerp integraal samen.

Na een goed verzorgde inleiding hebben we het gebouw van alle kanten mogen bekijken. Motto van dit project is  ‘kom binnen, kijk verder’ en dat hebben we ook gedaan. Er is uitgebreid gesproken over het belang van vrij kunnen denken bij dit soort innovatieve projecten, want ook het financieren van een circulair concept vraagt daarom.

Met deze excursie hebben we een mooi voorbeeld van een toepassing van het circulair denken en een inspirerende kijk in de keuken van de toekomst gekregen.