Maatschappelijke ondersteuning en schuldhulpverlening 

GroenLinks adviseert in een eerder stadium te overleggen met de adviesraad sociaal domein over de aangepaste regels. Zoals het verlagen van de vergoeding voor taxivervoer. Waarom enkele mensen met een beperking nu minder bewegingsvrijheid geven, voor een relatief kleine besparing? Ook dringen we bij het college aan om de beslistermijn over schuldhulpverlening zo kort mogelijk te houden. 

Samen met PvdA en SP diende GroenLinks enkele wijzigingsvoorstellen in, zoals nog meer maatwerk en onafhankelijke ondersteuning bij de aanvraag; tegen het afschaffen van de vergoeding voor korte taxiritten met de scootmobiel, en tegen het verlagen van de kilometergrens van 2000 naar 1500 km/jaar.

De eerste drie voorstellen werden met algemene stemmen aangenomen, het laatste helaas verworpen.

“ Waarom mensen met een beperking nu minder bewegingsvrijheid geven, voor een relatief kleine besparing? ”

Regionale agenda Groene Metropoolregio

GroenLinks blijft voorstander van regionale samenwerking, echter niet alleen in het kader van (de groei van) de economie. Liever hadden wij het volgende gelezen: ‘In deze tijd van ongekende crises rondom klimaatverandering, verlies van biodiversiteit en toenemende ongelijkheid moeten we voor de toekomst een ander pad kiezen’.

Het beleidsstuk bevat formuleringen die moeten verzekeren dat de groei groen is, duurzaam, circulair en energieneutraal. Echter, groene groei is al een illusie. Als 170 ha bedrijventerrein gerealiseerd moet worden én er ruimte moet worden gevonden voor 50-60.000 woningen, samen met de extra opgave die dit meebrengt voor de energietransitie, dan weten we zeker dat dit ten koste gaat van het landschap. Elke stap kost ook energie en materialen, een grote uitdaging in verband met circulariteit en duurzaamheid.

Met twee moties probeerde GroenLinks te sturen op meer aandacht voor het klimaat en voor het welzijn van de mensen. Maar waar in andere gemeenten deze voorstellen unaniem werden aangenomen, lukte dat in Lingewaard helaas niet.

“ We zien dat er een ‘business as usual’ blijft, met een flinke groene saus erover. ”

Lingewaard herstelt stap voor stap

Lof voor dit plan waarin beschreven is hoe de gemeente in corona-tijd klaarstaat voor haar inwoners. We verwachten wel dat in de update van dit voorjaar een aantal zaken, zoals steun voor verenigingen en stichtingen beter is uitgewerkt. Bijvoorbeeld de regel die nu geldt ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’.

Snel werken, leidt weleens tot té snelle keuzes. Zo werd voor kasteel Doornenburg en Fort Pannerden snel de portemonnee getrokken om te zorgen dat die niet instorten. Maar hoe te denken over kleinschalige podia, zoals de Theaterkerk? Zonder subsidie gebouwd, zonder subsidie al jaren draaiend en nu niet in aanmerking komend voor steun... Wij vinden dat méér groepen een kans moeten krijgen, voordat zij hun spaargeld voor onderhoud en exploitatie opgesoupeerd hebben.

Daarom diende GroenLinks samen met D66, PvdA en CDA een motie in om te onderzoeken hoe vaak een beroep gedaan is op het vangnet en hoe vaak en voor welk bedrag hulp is toegekend. En om in 2021 geld te reserveren om de gevolgen van de coronamaatregelen voor culturele instellingen te compenseren. Dit voorstel werd unaniem aangenomen.

Wat willen we nog meer? Dat we na de COVID-crisis kansen grijpen om het anders te doen. Meer aanplant van groen, want mensen zijn meer gaan recreëren in hun omgeving. Meer thuiswerken met daardoor minder woonwerkverkeer en meer kansen voor kleinschalige recreatie. Graag zou GroenLinks hierop een visie van het college zien, richting Kadernota. 

“ We kunnen door Covid-19 de klimaatcrisis toch niet on hold zetten? ”

 Debatverzoek B06 en PvdA over De Rietkamp

Een langlopend slepend dossier, veroorzaakt door gebrek aan perspectief voor de tuinders. Kassen zijn verouderd, teelten minder in trek en het alternatieve businessmodel, de caravans, moet van de kaart. Het liefst ziet GroenLinks dat er wordt omgeschakeld naar innovatieve biologische teelt in deze kassen. Maar dat ligt in handen van de tuinders.

Natuurlijk kan ook nagedacht worden over uitbreiden van het woongebied. Vooral als dat integraal, Lingewaard-breed wordt opgepakt, dus niet alleen vanuit de kernen. En dan een nieuwer type wijken en woningen, met natuurinclusief of modulair bouwen voor starters en kleine gezinnen. De wijk op deze plek zou ook mooi onze eerste autoluwe wijk kunnen zijn, met extra fietsvoorzieningen zodat er geen nieuwe weg nodig is. 

We stemden vóór uitstel van handhaving bij de caravanstallingen, omdat het raar is te handhaven als er mogelijk een nieuw plan komt wat dit overbodig maakt.

 

“ Het zou onze eerste autoluwe wijk kunnen zijn, met extra fietsvoorzieningen zodat er geen nieuwe weg nodig is.  ”