Binnenklimaat scholen en corona

GroenLinks vroeg al eerder aandacht voor het, over het algemeen slechte, binnenklimaat van onze scholen. Nu de koudere tijden in aantocht zijn, zullen scholen vaker de ramen dicht doen. Terwijl in verband met corona een uitstekende ventilatie en luchtverversing noodzaak is. We vroegen het college in hoeverre voor dit probleem een oplossing is gevonden en of daar geld voor beschikbaar is.

Volgens de wethouder zijn de scholen zelf verantwoordelijk voor de inrichting van hun gebouw en dus ook voor het binnenklimaat. Wel zegde zij toe dat ze dit zouden checken bij hun ronde langs de scholen en aan de raad de stand van zaken met betrekking tot gezonde lucht op de scholen berichten.

Windmolens Caprice

Een groot dilemma hier: natuur & landschap versus energieopwekking. Ook GroenLinks ziet liever geen windmolens in dit uiterwaardengebied bij Angeren, zeker nu de beslissing over de doortrekking van de A15 gelukkig nog steeds niet is genomen. Aan de andere kant zijn we blij dat eindelijk de stap naar windenergie is gezet.

De compensatie voor natuur is helaas niet opgelost. De gevraagde natuurcompensatie voor de windmolens wordt over één kam geschoren met de compensatie van de verplaatsing van de steenfabriek. In een volgend project zal van begin af aan én de natuurcompensatie én het eigenaarschap én de zeggenschap over de opbrengsten goed moeten worden vastgelegd! En natuurlijk moet de opbrengst in het ontwikkelfonds voor de gemeente niet meteen naar asfalt gaan. Daarom steunt GroenLinks de motie van D66: samen met de inwoners en de raad kiezen we de beste optie.

Een andere voorwaarde is om vanaf de start van een dergelijk project breeduit te communiceren. Niet alleen informatie delen met omwonenden, maar in de hele gemeente en daarbuiten. We gaan ervan uit dat het college heeft geleerd van alles wat er in dit proces is misgelopen!

Inwonersinitiatief Vossenhol Bemmel: stel werkgroep in met bewoners en belangengroepen

Het eerste inwonersinitiatief in Lingewaard is groter geworden dan GroenLinks bij de instelling van deze inspraakmogelijkheid ooit had verwacht. Aanleiding is de aanleg van de Dorpensingel, waardoor de nu al onveilige situatie op de Vossenhol mogelijk nog verslechtert. De initiatiefgroep had daarvoor een alternatief bedacht en uitgewerkt.

Aangezien de aansluiting van de Dorpensingel in Bemmel al een voldongen feit lijkt te zijn, maakt het alternatief geen kans. GroenLinks vindt het van belang dat bewoners uit de omgeving van het Vossenhol nu nog wel mee kunnen denken over de inrichting van hun gebied. Daarover staat al wat in de samenwerkingsovereenkomst, maar nieuwe, creatieve ideeën zijn des te beter, bieden kansen en vergroten het draagvlak van omwonenden.

Vandaar dat wij in een motie voorstellen om een werkgroep op te richten. Met inwoners, die ruimte krijgen om met de gemeente mee te praten en mee te denken over de verkeersveiligheid ter plekke. En met organisaties zoals Veilig Verkeer Nederland, de fietsersbond en het wijkplatform. Mocht er ook in andere buurten verandering nodig zijn, dan kunnen deze buurtbewoners ook aansluiten bij de werkgroep.

Helaas was er geen meerderheid in de raad voor dit voorstel.

Eerst ontsluiting regelen, dan pas bouwen

GroenLinks pleit al jaren om éérst na te denken over de ontsluiting, en pas daarna te gaan bouwen. In een bericht van De Gelderlander reageert de wethouder alsof het college verrast is door de nieuwe verkeersstromen die bouwplannen met zich meebrengen. En denkt dit op te lossen door het aanleggen van verkeersdrempels om de snelheid te beperken. Ook lijken de financiën voor de bwnodigde wegaanpassingen een complete verrassing, er is nog geen geld voor gereserveerd. 

Dat vindt GroenLinks vreemd. Bij de overschrijdingen voor de bocht in de Karstraat, die nog veel meer gaat kosten dan de 2,5 miljoen die de raad er al voor heeft vrijgemaakt, wordt een greep gedaan uit de reserve. Ook het almaar duurder worden van de verplaatsing van voetbalvelden, met een fors duurdere kantine, wordt de oplossing gezocht in de reserves. Maar voor deze ontsluiting is nog niet door het college nagedacht en vraagt de portefeuillehouder via de raad om geld daarvoor te reserveren?

GroenLinks roept het college op om eerst aan de basis te werken, dus de verkeersontsluiting goed te regelen, voordat een wijk wordt gebouwd.

Tegen dure woningen Helmichstraat-Stadswal

GroenLinks kon het wel eens zijn met woningbouw op deze plek. Maar stemde toch tegen. Waarom?

Inge Sloot: “Het wordt tijd dat in ieder woningbouwplan de belofte van een aandeel sociale huurwoningen én betaalbare koopwoningen én middelhuur woningen waargemaakt wordt. Tot nu toe komt steeds van uitstel afstel. GroenLinks vindt dat dit nú moet veranderen en stemt om die reden principieel tegen dit verder mooie plan.