In Lingewaard gebeurt op het moment zoveel dat de raadsvergadering van woensdag 9 oktober niet voldoende was voor de behandeling van alle agendapunten. Daarom heeft het vervolg plaatsgevonden op donderdag 10 oktober. Hieronder de standpunten van GroenLinks.
Referendum voor Centrum Huissen
Naast alle inhoudelijke argumenten waarom GroenLinks tegen de tunnelvisie van het college is, struikelen we vooral over de (non)communicatie met de bewoners. GroenLinks dringt al vanaf het begin dat we in de raad zitten aan op overleg met alle partijen en vooral met de bewoners. En wat blijkt: het is de bedoeling de bewoners na het raadsbesluit uitleg te geven. Onvoorstelbaar, deze minachting voor burgers. GroenLinks wil het anders en pleit voor een referendum, te houden tegelijkertijd met de verkiezingen in maart 2009.
Dit om de volgende redenen:
We willen geen overhaaste beslissing nu, alléén omdat het proces al zo lang aan de gang is. Dat is voor ons geen argument. We stemmen pas in als er een breed gedragen plan ligt. Wat er met het centrum gaat gebeuren moet goed zijn voor minstens 50 jaar, we kunnen het niet meer opnieuw doen. Vandaar het voorstel voor een referendum.
Bovendien:
- werd eind 2008 onder de druk van snel beslissen een plan aangenomen, zonder goede ontsluiting. Er zijn echter zaken uit dat plan aan ‘t verdwijnen. De HEMA schijnt op de plaats van de huidige AH te komen: Weg horecaplein, weg extra trekker voor winkelrondje.
- stelde het raadsvoorstel van vorig jaar ook de voorwaarde van een goede ontsluiting. Aan deze voorwaarde is met de tunnelvisie op generlei wijze voldaan.
- is het voor GroenLinks onbegrijpelijk dat het verkeer via de drukste weg van Huissen het centrum wordt ingeloodst. Wat ons betreft zal het autoverkeer en zeker het vrachtverkeer juist zoveel mogelijk uit het centrum moeten worden geweerd om het centrum aantrekkelijker te maken.
- speelt het kostenaspect. De portefeuillehouder heeft ons in zijn antwoord niet gerustgesteld met de bewering dat het niet meer dan 2,5M euro zal worden. Want wat gaat er gebeuren als het duurder wordt? Moet de raad een half afgebouwde parkeergarage laten staan? Moet de garage gehalveerd worden als de kosten tot dubbele hoogte oplopen? In Nederland heeft men inmiddels ervaring met tunnelbouw, vooral met budgetoverschrijding. Financiering door het bouwen van nog meer appartementen lijkt ons absoluut niet haalbaar; immers het centrum van Huissen krijgt al veel appartementen om het winkelrondje mee te bekostigen.
- Dan begint het erop te lijken dat al dit geld nodig is voor één trekker: alleen voor AH. GroenLinks kan dit niet begrijpen en al helemaal niet uitleggen aan onze kiezers.
Gemeentelijk MobiliteitsPlan (GMP)
GroenLinks is blij met de grotere aandacht in dit plan voor het openbaar vervoer en de rol van de fiets in onze gemeente. We dringen er wel op aan om, op korte termijn, voorafgaand aan de realisering van dit Plan, goed overleg met Connexxion en Breng te plegen om nu alvast meer bussen te laten rijden en zo de fileproblemen al zo spoedig mogelijk op te lossen. Bij de stadsbrug in Nijmegen lukt het immers ook om de files op te lossen doordat mensen op een andere manier gaan reizen. Ook stellen we voor te starten met verbeteren van fietsvoorzieningen en fietspaden en mensen zo te verleiden om meer te gaan fietsen. Daarbij kunnen onze gemeenteambtenaren het goede een voorbeeld geven!
Sportpark Muijland in Angeren
GroenLinks gunt Angeren het sportpark van harte.
Wel vinden we het vreemd dat zonder verder overleg met de raad de hoogstamkersenbongerd, waarvan het behoud als belangrijke cultuurdrager van de Betuwe randvoorwaarde in het plan was, nu van de kaart wordt gevaagd.
Groenlinks is evenmin gerust op de plannen voor bouw langs de Lodderhoeksestraat. Hoewel op onze nadrukkelijke vragen of er toezeggingen zijn gedaan tot woningenbouw aldaar, negatief is geantwoord, vragen wij ons af of deze informatie volledig is.
Stedenband met Mizil
GroenLinks is blij dat er duidelijk over de grenzen wordt gekeken door het aangaan van de stedenband met Mizil in Roemenië. De intentieverklaring lijkt ons zorgvuldig te zijn opgesteld en mooi breed naar cultuur en ondernemerschap. Leren van elkaar, in de lijn van het Europese denken. GroenLinks wenst de uitvoerders hiervan veel succes.
Driegaarden
GroenLinks is niet blij dat de gemeente voor woningbouw steeds maar verder uitbreidt. Hoewel het in de bedoeling ligt om hiervan voorzieningen te gaan betalen, is duidelijk dat met meer woningen ook steeds meer voorzieningen nodig zijn.
Een van de voorwaarden om meer woningen in Lingewaard te gaan bouwen is een goede ontsluiting. Volgens GroenLinks is dit niet op korte termijn te regelen; vandaar dat we tegen dit voorstel hebben gestemd. Wij roepen andere partijen op om, als zij serieus tegen bouwen zijn tot de ontsluiting is geregeld, dit ook in hun stemgedrag te laten zien.
Woningbouwplannen
De ontsluiting laat nog wel een tijd op zich wachten maar bouwplannen stapelen zich op. Hierbij valt het ons op dat er veel meer onbetaalbare woningen worden gebouwd dan waar behoefte aan is, zowel koop als huur.
De juistheid van de analyse van wat Lingewaard nodig heeft, trekken we in twijfel, Het blijkt dat er 35 x zoveel aanbod is van duurdere woningen dan van veel goedkopere woningen. Over duurzaam bouwen, vermindering van woonlasten staat helaas niets in dit rapport. Toch zou ook dat een bijdrage kunnen leveren aan goede woningen voor een redelijke prijs.
Wat GroenLinks betreft is er teveel bouwambitie in onze gemeente. We hoeven geen tweede randstad te worden, met meer fileproblematiek en luchtvervuiling. De verstedelijkingsafspraken zouden wat GroenLinks betreft een paar tandjes minder kunnen, zeker tot een betere ontsluiting is gerealiseerd.
Tenslotte zijn nog twee dure nota’s aan de orde geweest, waarbij voor de uitvoering echter geen geld is...:
Nota Openbaar Groen
GroenLinks, een groene partij, is verbaasd over hoeveel geld er moet worden besteed aan en hoeveel bomen er moeten worden gekapt voor het schrijven van mooie nota’s die daarna helaas niet ten uitvoer kunnen worden gebracht omdat het geld op is. Iedere keer als er een geldtekort dreigt, worden het groenonderhoud en aanplant van groen geschrapt. Ook vandaag zegt de wethouder in de krant: taakstellende budgetverlagingen gaan in 2011 €4 ton en in 2013 €860.000 opleveren. Wat dat is? Besparing, bijvoorbeeld op groen.
Leuk hoor, die plannen. Maar GroenLinks zou ze liever uitgevoerd hebben.
Nota Onkruidbestrijding
Alweer zo’n prachtige nota. Onze GroenLinkse googlelaars kunnen zo’n rapport zelf ook maken, omdat in alle gemeentes nagenoeg hetzelfde probleem geldt.
Wel zijn we blij dat onze gemeente eindelijk (zij het onder dwang van verbod van chemische bestrijdingsmiddelen op termijn) ook wat minder gaat vervuilen. Het lozen op oppervlaktewater en natuurgebied gebeurt nu gelukkig met minder gif.