GroenLinks is blijven vergaderen in coronatijd, zij het nu digitaal. Wekelijks ziet de steunfractie elkaar en ook de politieke avonden gaan digitaal. Als noodmaatregel een goede oplossing, maar voor het democratisch proces is het beter om oog in oog met elkaar in debat te kunnen gaan en is het eenvoudiger inwoners te betrekken.
Op de Politieke Avond van 7 mei kwamen de volgende onderwerpen aan bod:
Kaders Sociaal Domein
De raad is gevraagd kaders te stellen voor het beleidsplan Sociaal Domein. Dat is heel breed en beslaat een enorm deel van de begroting, voor o.a. Wmo, jeugdzorg en uitkeringen. GroenLinks is tevreden over de plannen zoals ze op papier staan. Er is meer aandacht voor wijkgericht werken, communicatie en samenwerking met het werkveld. Daardoor is het mogelijk maatwerk te leveren, tot ieders tevredenheid.
Mooi dat nu expliciet vermeld is dat de consulenten in hun klantcontact denken in mogelijkheden en niet in beperkingen, een JA-loket dus, waar GroenLinks zich al jaren voor inzet! Hierdoor voelen mensen zich meer gehoord. GroenLinks riep de wethouder op om ook bij de participatiewet te handelen naar de bedoeling ervan in plaats van naar de letter. Dat zegde hij toe.
Verder riep GroenLinks op tot meer preventie door er een apart programma voor te maken. Smart omschreven, waardoor de meetbare doelen goed te evalueren zijn.
Beleidskader Energietransitie
Ook voor de energietransitie komt in het najaar beleid. Aan de raad was gevraagd daarvoor de kaders te stellen.
Voor ons is de eerste en belangrijkste stap: meer aandacht voor en stimulans tot energiebesparing. Dat helpt al een heel eind en levert de mensen ook nog eens iets op. Wat betreft energie- en warmtearmoede heeft GroenLinks al vaker suggesties gedaan en op mooie voorbeelden in het land gewezen. Gebruik deze!
De gemeente moet zelf het goede voorbeeld geven. Dus alles duurzaam inkopen en aanbesteden, en het liefst lokaal. Dat zijn we nu in coronatijd ook aan het leren.
Bij het zoeken naar duurzame warmtebronnen gaan we ervan uit dat deze echt de CO2-uitstoot verminderen. Dus geen warmtenet op biogas uit snoeihout. De bomen gebruiken we juist om CO2 te binden. Daardoor hebben we grote twijfels bij het warmtenet in de huidige opzet. GroenLinks zou een stand-alone willen onderzoeken, alleen voor de Zilverkamp.
Nota Wonen (tussenrapportage)
Bij de presentatie van de startnotitie Wonen vroeg GroenLinks aandacht voor goedkope woningen, zoals een hoger quotum van 30% voor sociale huurwoningen bij alle projecten. Het is goed om daarover met ontwikkelaars harde afspraken te maken.
Verschillende generaties en doelgroepen huisvesten in de wijken en meer differentiatie van woningtypen ziet GroenLinks als de beste manier om de leefbaarheid van de kernen te behouden en de krimp tegen te gaan. Dat moet dan wel in alle kernen, en bij alle projecten gebeuren.
De focus op duurzaamheid, zoals energiebesparing en warmtetransitie, circulair bouwen, klimaatadaptatie en natuurinclusief ontwerpen, juichen we toe. Dat zijn echter plannen op de lange termijn. Ondertussen wordt er al vlot medewerking verleend aan allerlei projecten, zonder aan die mooie voorwaarden te voldoen. GroenLinks wil dat net zo vlot gewerkt wordt aan het opstellen van de randvoorwaarden.
Meer lezen?
Ga op de gemeentesite naar Gemeenteraad en zoek bij Raadsinformatie naar de agenda en stukken: www.lingewaard.nl/gemeenteraad/