GroenLinks is zeer teleurgesteld dat het tot een ontruiming van Fort Pannerden is gekomen. De gemeente heeft een kans op een creatieve en voor iedereen bevredigende oplossing verspeeld.
De bewoners van Fort Pannerden hebben de afgelopen jaren (sinds 2000) het Fort op de kaart gezet. Ze hebben het betreedbaar gemaakt, opengesteld voor publiek en rondleidingen verzorgd. Veel mensen, niet alleen uit Lingewaard, hebben daardoor het Fort ontdekt: het bijzondere karakter van het gebouw en zijn unieke ligging in een natuurgebied. De manier waarop het Fort werd bewoond en beheerd dwong veel respect af. Zeker ook bij de inwoners van Doornenburg, die verlost waren van een hoop overlast als gevolg van verloedering in de periode tot 2000.
Vanaf de zomer heeft de gemeente overleg gevoerd met de bewoners. Vooral wethouder Jansen heeft veel tijd en energie hierin gestoken. Het college en een flink aantal raadsleden zaten hem daarbij echter op de hielen. Er werd aangedrongen op handhaving, omdat de bewoning in strijd was met het bestemmingsplan.
De vraag is: Wat gebeurt er nu? Het plan voor een congrescentrum lijkt gelukkig van de baan. Maar nog steeds is onduidelijk wat er wel met het pand gaat gebeuren. GroenLinks hoopte, dat de gemeente Lingewaard, Staatsbosbeheer (eigenaar van het Fort) en de Stichting tot Behoud van Fort Pannerden (erfpachter) tot een vindingrijke oplossing zouden komen. Bijvoorbeeld een overeenkomst, waarbij de bewoners het Fort zouden beheren, en activiteiten als rondleidingen en creatieve werkplaatsen zouden kunnen blijven bestaan. Helaas is de geldverslindende ontruiming al in gang gezet. Daarmee is de kans op een voor iedereen bevredigende oplossing verkeken.