In het regeerakkoord is opgenomen dat gemeenten een zodanige omvang dienen te hebben dat er voldoende kwaliteit geboden kan worden aan de samenleving. Richtlijn is ten minste 100.000 inwoners. Wethouder Barth van Eeten bespreekt in zijn column in Hét Gemeentenieuws van week 28 verschillende mogelijkheden van samenwerking.

   

Er zijn veel verschillende samenwerkingen tussen de gemeente Lingewaard en andere gemeenten om ons heen. Om er een paar te noemen:

1.     

Met Overbetuwe (G2);

2.     

In het Middengebied, met Nijmegen, Arnhem en Overbetuwe (G4);

3.     

Met Renkum, Rheden, Arnhem, Overbetuwe (G5);

4.     

In de regio Arnhem, met Doesburg, Rozendaal, Duiven, Zevenaar, Rijnwaarden, Westervoort, Renkum, Rheden, Arnhem en Overbetuwe (G11);

5.     

In Presikhaaf Bedrijven, met de gemeenten van regio Arnhem plus Nederbetuwe en zonder Renkum;

6.     

 In de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden (VGGM), is regio Arnhem plus Ede, Wageningen, Barneveld, Scherpenzeel en Nijkerk (G16);

7.     

In de Stadsregio Arnhem-Nijmegen met de regio Arnhem-gemeenten en de Rijk van Nijmegen-gemeenten (G20).

Nu wordt er gelukkig niet in al die verschillende samenwerkingen over dezelfde onderwerpen gesproken, maar een forse overlap bestaat er wel.

De regering heeft in het regeerakkoord opgenomen dat men minder bestuurlijke drukte wil, een betere democratische legitimatie nodig vindt en dat gemeenten een zodanige omvang dienen te hebben dat er voldoende kwaliteit geboden kan worden aan de samenleving. Hun conclusie: gemeenten dienen minstens een omvang te hebben van ongeveer 100.000 inwoners. Zouden daarmee de drie genoemde problemen zijn opgelost?

Als Lingewaard en Overbetuwe zouden fuseren dan wordt het een gemeente van ruim 92.000 inwoners en voldoen we redelijk aan de door de regering gewenste ondergrens. In dat geval is de samenwerking onder 1 genoemd niet langer nodig. Alle andere genoemde samenwerkingen blijven echter nodig.

Een belangrijk tegenargument is echter dat de afstand tussen de bewoners en het gemeentebestuur (Raad en College) aanmerkelijk groter wordt. Alleen geografisch hebben we het dan over een gemeente over een breedte van meer dan 25 km, met ongeveer twintig verschillende dorpen, kernen en steden (Gendt en Huissen). Nu ik ruim twee jaar wethouder ben in Lingewaard durf ik wel uit te spreken dat de gemeente Lingewaard alleen bestuurlijk bestaat. De inwoners hebben niets met Lingewaard. Ze zijn Doornenburger, Huissenaar, Ressenaar, etc.

Mijn opvatting is dat ons antwoord moet zijn dat we organisatorisch en strategisch maximaal gaan samenwerken met Overbetuwe en dat we zelfstandige gemeenten blijven. De samenwerking doen we op een wijze dat we er allebei voordeel van hebben (inhoud, organisatorisch en/of financieel) en onze inwoners er geen last van hebben.

Dan kunnen we zorgen voor voldoende kwaliteit, blijft de democratische legitimatie op een schaal waar na 12 jaar herindeling langzaam maar zeker een (h)erkenning van de bewoners ontstaat en wordt voorkomen dat de burgemeester, de raadsleden en de wethouders door hun drukte geen tijd meer hebben om dicht bij de inwoners te kunnen zijn.

Hebt u hier zelf ideeën over laat het me weten. U kunt me mailen (b.vaneeten@lingewaard.nl), of spreek me aan als we elkaar ergens tegenkomen.

Barth van Eeten

10 juli 2013